• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

CAR AUDIO-WYGŁUSZANIE DRZWI

Reakcji
4
Co jest lepsze maty czy pasta wygluszajaca?
Jak wy wygłuszacie drzwi? może jakieś pomysły, patenty?

mata mata i jeszcze raz mata.... ja mam u siebie dwie warstwy na dachu, drzwiach i tylnej klapie (Golf IV)

matą bitumiczną.
patent: szczelnie + dokładnie + nie oszczędzaj materiału + starannie :)

to chyba nie fachowiec.
pozatym przeczytałem wątek który przytoczyłeś i jednak mówią że matą.
więc nie wiem o co chodzi.

Jak dla mnie, to tylko mata bitumiczna. Oklejałem drzwi taką samprzylepną i efekt jest - szczególnie jaik masz dobre głośniczki w dzrzwiach. Mozna położyc kilka warstw tej maty jedną na drugą. Fajnie jak by cały samochod tak wygłuszyć, ale trochę to by kosztowało :/

ja wygłuszam zawsze tak - do środka na wewnętrzną stronę drzwi masą - a na wierzch matą, do środka kabiny daj matę bo masa śmierdzi okrutnie, nadkola od zewnątrz tylko masą robiłem

to u mnie tak wyglada z czego jestem bardzo zadowolony
p10speaker.jpg

Maty niestety wychodza bardzo drogo, dlatego rozgladam sie raczej za pasta.
Ostatnio dowiedzielm sie tez o roznego rodzaju pastach kauczukowych (jest tego bardzo duzo, różne firmy, różne zastosowania) robił ktoś czymś takim?
Słyszałe,m że efekt bardzo fajny i duzo tańszy wiaderko 5l koło 20pln

W wielu autach mozna spotkac juz fabrycznie pasta pociagniete wnatrza blach, minusem jest to ze trudno sie w razie jakies ingerencji w blache tego pozbyc, i sie bardzo latwo pali (koledze jak ostatnio spawal w mercu sie zajelo). Cena jest rzeczywiscie duzym atutem, ale masa nie zrobisz szczelnej komory z drzwi.

dajaxcie spokój z pastą. Nie można uzyskać za pomocą pasty zadowalającewgo efektu, to znaczy takiego jak za pomocą mat.
pozdrawiam,

Powrót