• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Car audio] zabudowa bagaznika w audi A3

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
od niedawna dorabiam w montazu car audio. to audi to 3 powazniejszy projekt jaki tam robilem
jako ze pojawilo sie sporo pytan to postanowilem pokazac jak to jest zrobione ;)

zalozenia

przyjechala sobie klientka audi a3 i nasz szef cos jej tam nawciskal...
dal trojkatna obudowe, ktora podobno pasuje w miejsce po fabrycznym subie, 2 glosniki - JL Audio 8W3v3 i jakis MTX. MTX byl 2 cewkowy wiec dla bezpieczenstwa z niego zrezygnowalismy bo mial 2 cewki po 4ohm
tak wiec wybor padl na JL

p1368W3V34-f.jpeg

wzmacniacz Ground Zero GZRA 2200X
43302549-260x260-0-0_APW+GZRA+2200X.jpg

z przodu zamontowano tandetne glosniki auditor. (cena ok 300zl)

napedzane jest to radiem JVC AVX44 (lub podobnym z wygladu) ktore oferuje ciekawe mozliwosci i dobry dzwiek. ale jest wyjatkowo paskudne w obsludze :???: (panel dotykowy)
kdavx44.jpg

montaz

polozenie instalacji i przednich glosnikow to nie problem (poza tym ze A3 bardzo trudno sie rozbiera i sklada w calosc a ten w dodatku byl bardzo zaniedbany)

sub mial byc zamontowany w malej trojkatnej skrzynce we wnece gdzie fabrycznie bywa sub.
poczatkowo skrzynka sie nie miescila. po malym zabiegu (zdjac jedna plyte z podwojnej scianki) juz sie miescila i nawet zaczynalo to tam pasowac.
ale pojawily sie 2 problemy - nie miescil sie kompresorek ktory byl schowany w nadkolu i nie bylo gdzie zamontowac wzmacniacza.
szef wiec wymyslil ze mamy zrobic zabudowe zeby schowac wzmacniacz.
oczywiscie debil przegial bo kazal zrobic to w 3 godziny :lol:
ale do wieczora zrozumial swoj blad i dal nam kolejny caly dzien do pracy ;)

poprzednia zabudowe projektowal i wykonal UKA a ja tylko to wykanczalem wiec tym razem postanowilem zrobic to po swojemu
nie lubie ciac blachy i niszczyc fabryki wiec jedyne co pocielismy to plastikowy boczek ktory latwo wymienic

cala zabudowa to mala zamknieta skrzynka ok 7 litrow, plyta MDF 16mm, dystanse na wzmacnaicz i troche pianki poliuretanowej ;)

najwiekszym problemem na poczatku bylo zamocowanie tej plyty. problem szybko sie rozwiazal bo wykozystalismy fabryczne miejsca do montazu uchwytow do mocowania siatek na zakupy (solidne sruby) oraz kawalek wystajacej blachy z mocowania oparcia tylnej kanapy

najprostszy etap ale i bardzo czasochlonny - dociecie plyty do ksztaltu bagaznika

najpierw mierzylem metrowka i docinalem pod katem. zaokraglenie robione "na oko" do kraglosci tapicerki
widac tam rowniez owa trojkatna skrzynie ktora miala wchodzic do wneki na nadkole - dlatego nic wiekszego tam nie wejdzie.

skrzynka zajmuje juz troche miejsca wiec nie bylo za duzego wyboru z miejscem montazu wzmacniacza

na zdjeciu widac sciski stolarskie ktore "przyklejaja" klocki dystansowe do montazu wzmacniacza. na te klocki nachodza blaszki do mocowania wzmacniacza. w plycie widac tylko front a cale okablowanie i regulacja jest od srodka zabudowy

jak juz wzmacniacz, glosnik i cala zabudowa byla zamocowana w docelowym miejscu to przyszedl czas na najbardziej czasochlonna czynnosc - pianka montazowa

przykrecilem 2 listewki do glownej plyty jako "polki" i tam dalismy troche wkretow jako zbrojenie pianki (zeby czasem zaraz nie odpadla ;) )
tutaj popelnilismy 2 bledy
1 - zwykla pianka a nie szybkoschnaca - nie warto bylo oszczedzac :P
2 - brak ograniczenia dla pianki na zewnatrz
po wyschnieciu pianki (cala noc) zaczelismy ja obrabiac. przy powierzchni byla super struktura, gesta itp. ale w srodku wielkie dziury :sad:
bylo duzo zaklejania i szpachlowania. gdyby ograniczyc rozrost pianki chociazby tasma to byloby mniej pracy i prawdopodobnie obeszloby sie bez szpachlowania

jak widac oklejanie to nie problem jak ma sie kocyk ktory sie ladnie naciaga ;) (phonocar)

gotowa zabudowa

jak widac nie ustrzeglem sie 2 bledow. ale to i tak drobiazg w porownaniu do tego czego nie widac :P
nie zrobilem zdjecia tego co zakrywa oparcie. tam nie ma zadnej scianki. dalem poprostu dluzszy material ktory to zakrywa. na plastik boczka przykleilem rzep i poprostu naciagnalem tam material ;)
wyglada to nie za ciekawie ale maskuje zabudowe :P

jakies pytania?

brzmienie

radio jest calkiem ok - bardzo pozno wprowadza znieksztalcenia. wiecej nic nie napisze bo slyszalem je na tych paskudnych glosnikach a sposob obslugi skutecznie mnie zrazil do tego czegos :???:

glosniki na przodzie - wysokotonowy rani uszy :cry: wooferek jest OK

bagaznik
wzmacniacz jest taki sobie. taka pozadna budzetowka (nawet nie wiem ile to kosztuje) nic nadzwyczajnego
subek to juz cos. potrafi w malej obudowie zagrac naprawde ciekawie. i nisko schodzi i ladnie zagra, zroznicowanie, dosc szybko...
ale czasami przy szybszym bicie zaczynal sie gubic. nie wiem czy to wina glosnika, radia czy za slabego wzmacnaicza.
osobiscie dalbym mu 9 litrow tak jak zaleca producent
testowalismy w wiekszej obudowie b-r - jednostajne buczenie :P

ogolnie subik jest bardzo przyjemny. ale wg mnie, UKAsza i jego kolegi nie wart doplacania 300zl wiecej niz za mivoca XAW210 :P

No gratulacje kolejna udana zabudowa bardzo podoba mi się motyw z pianką montażową trzeba wykorzystać pomysł i już wiem gdzie :twisted:

no pawle widzę że do car audio też masz talent :P
ja na razie nie mam fury, to i w car audio zielony. Może kiedyś... :P

gratuluje

El_liero, a niby po co siedzimy u debila za "marne grosze"? przeciez najpierw trzeba zdobyc doswiadczenie :P

bart210, jak pod jakis samochod do jakiego mam dostep to chetnie ;)

Ooo jaka sympatyczna a zarazem dość prosta zabudowa :D a jaka funkcjonalna :)

smialismy sie ze szef tak specjalnie wymyslil - drobna awaria i przyjedzie do nas na wymiane i trzeba bedzie zaplacic dodatkowo :lol:

ale tak na powaznie - cala zabudowa jest na 4 srubach. spokojnie mozna demontowac i ponownie montowac. jedyny problem to dlugosc kabli do wzmacniacza

Powrót