• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[CarAudio] zabudowa lusterek by Tato

Reakcji
0
nabylem nowe auto... postanowilem zabudowac glosniki wysokotonowe...
sklejka 4mm i jedziemy...na focie jest pilsnia ktora przy tej grubosci i srednicy nadaje sie na kant ... dupy :)
beda foty na ktorych mam nadzieje ze wszystko bedzie zrozumiale...
jezeli cos nie jest jasne prosze pisac... :D

co będzie na zewnątrz? chodzi mi o wykończenie..
a co bedzie w środku.. chodzi mi o to co w tych słupkach zamieszka?

[ Dodano: 2005-03-12, 23:40 ]
mam nadzieje ze wykończenie bedzie na poziomie Twojego subwoofera.. z tego co pamiętam najbardziej efektowny w byłym dziale instalacji..

pozdrawiam.
magik

sub to pikus... tylko tyle moge sie napisac :)
tak przy okazji dziekuje wszystkim!!!!!!!!! ...za poparcie w gotowych konstrukcjach..
tu bedzie lepiej... wlokno weglowe... ucze sie. Dlaczego? ...bo jestem komus cos winien i chce zrobic takiego suba ze nikt nie bedzie pytal o nic ... :D hihihih poprostu wypasa i tyle ma to byc cos takiego ze przyszly wlasiciel ...na chwile zamiknie :)

w srodku samochodu bedzie oczywiscie RF (rockford fosgate :) )

nastepny etap to obciagniecie :) rajstopa i przyklejenie na krwaedziach styku jakims superglutem.

Ojciec dawaj czadu cche zobaczy efekt koncowy. Moze przy okazji zrobic jakis artykul jak, dlaczego i po co. Te wiadomosci moga sie przydac :)

Właśnie...TatoTurbo, Jak możesz opisz dokładnie jak to sie ma wszystko z tą żywicą, włóknem. Takie ładne cuda tworzysz. Podziel się technologią :) Przynajmniej Ja w tym zielony jestem, a temat ciekawy.

Nie chce byc świnią ale całkowicie to skopałeś.
Nie można gorzej umieścić wysokotonowców jak prosto w słuchacza.
W aucie nie ma tyle miejsca co w pokoju.
Profesjonaliści CA nie umieszczaja tak wysokotonowców. Idea jest taka zeby nie waliło prosto w uszy...
Zreszta sam sprawdź.
Choć może teraz to już nie ma znaczenia...
Pozdrawiam

tak ? to dziwne bo z tego co widzialem jak Car&HiFi (Niemieckie) przeprowadzalo testy tego zestawu to brali pod uwage 3 utawienia (slupek, lusterko i drzwi) czyli mozna ...z reszta w wielu samochodach nawet fabryczne miejsce okolo lusterka (jak jest elektryczne to najczesciej) tak czy inacze moze tobie wydwac sie do kitu ale ja mam tabelke z doborem rezystorkow gdzie tobi sie jakis prosty sposob cos ze sie tnie tweetery jak sie chce bo one z natury sa za glosne... te same wystepuja w komplecie z 16... moze dlatego.
jezeli glosnik domowy ma charakterystyki kierunkowe to dlaczego w samochodzie tak ma nie byc.
co do montarzu to widzialem wiele tak zabudowanych slupkow i podjzewam ze cena ty zestawowo na sam przod byla w cenie mojego poprzedniego auta :)

OK.
W końcu to twoja bryka :)
Rób jak uważasz za szłuszne.
Pozdrawiam
PS. Nie chodzi mi o efektywność (choć też) ale głownie o scenę stereo.

jak zrobie to sie podziele... ale wydaje mi sie ze wiem o co Ci chodzi.
co do sceny to glosniki beda mniej rozsuniete niz w zabudowie slupkowej... jednoczesnie nie bedac zbyt daleko od srednio/niskotonowcow... moim zdnaniem to najlepsze polozenie tweeta.

Sam planuje takia zabudowe wstawic do samochodu ale nie bardzo wiedzialem jak to wykonczyc. Mam nadzieje ze kiedys dokladniej opiszesz jak sie do tego zabrac i niedlugo bedzie mozna ogladac efekt koncowy. A co do umieszczenia glosnikow to wydaje mi sie ze jest prawidlowe, bo z tego co slyszalem to nie powinny byc one skierowane na wprost do uszu sluchaczy i z tego co widac na zdjeciu tak nie jest. Sa pod malym katem w strone kierowcy, a zabudowy lusterek sa chyba dosyc daleko od glowy ;)
POZDRO

a cio za zestawik ukruje się z przodu twojej nowej fury :> ? cos wspominałeś o rokfordzie :> ?

jeszcze nie wiem bo mam cos na "widelcu" i nie wiem co tak naprawde pojdzie na przod.
tak czy inaczej juz mam jeden zestw: seria FNP z 13.

a to bedzie w moim Nismo :D

Załączniki

• dsc06628.jpg
    dsc06628.jpg
    34.1 KB · Wyświetleń: 0
  • dsc06625.jpg
    dsc06625.jpg
    30.3 KB · Wyświetleń: 0
Nismo? a co to za samochod? ;/, pierwszy slysze.. :)
a mozesz powiedziec mi po co jest ta ponczocha? ;/, na poczatku myslalem ze po to zeby byl odpowiedni ksztal tego wlokna, ale nie jestem do konca tego pewny.
a co teraz na to pojdize? szpachla samochodowa? :)

dokladnie jest tak jak myslisz :)
nissan :D

[ Dodano: 2005-03-18, 21:44 ]
juz prawie skonczone ...pomalowalem to byle jak czarna farba olejna jest to podklad dla cienkiej warstwy wlokna weglowego (bialy kolor szpachli moze przeswitywac przez tkanine)

Załączniki

• lakier.jpg
    lakier.jpg
    15.9 KB · Wyświetleń: 0
  • szpachla.jpg
    szpachla.jpg
    20.1 KB · Wyświetleń: 0
:), to jest wlokno weglowe tak? a czym to sie rozni od szklanego?. wlokno weglowe jest chyba sporo drozsze, co? sposob kladzenia jest taki sam jak w szklanym czy czyms sie rozni?
a tak wogole to calkiem niezle to wyglada, pokaz jeszcze jak to bedie wygladalo juz w samochodzie... :) aha, a co teraz na to pojdzie? skora?

Powrót