• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

CB radio do 200zł na początek ;)

• Autor wątku Autor wątku UKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

UKA

Reakcji
0
Witam, poszukuję dla kolegi na prezent CB radio w cenie do 200zł.
Priorytety, to niezawodność oraz niezbyt skomplikowana obsługa. Niewielki rozmiar też będzie miał znaczenie, bo to do osobówki ma być. Sprawa jest dość pilna. :mrgreen:

[ Dodano: 2008-10-22, 13:18 ]
Jeśli znacie coś ciekawszego w nieco wyższej cenie, to też przejdzie, powiedzmy do 250zł max.
http://www.tylkogps.pl/product.php/1,66/4689/TTI-TCB-880-czarny-.html

Może ktoś miał do czynienia z czymś takim?

kolega ma presidenta (ten od golfa TDI) i powinien miec doswiadczenie z tym. postaram sie z nim skontaktowac

bierz unidena 520XL co prawda radio bez homologacji (polskiej) ktora niedawno utracil (wiadomo kasa...) Radio jest swietne moim zdaniem;) Nie znam przypadku aby komus zabrali radio z tego powodu.
nie jest drogie a to praktycznie to samo co president:)

pamietaj tylko ze radio to czesc sukcesu - dobra antena jest tez bardzo wazna. jak chcesz magnesowke polecam od razu Sirio - LM-145
to taki 'zloty' mocny zestaw za nie wielka kase;)

president, alan, uniden

tego szukaj :D

z malych to mam chyba z 10 lat unidena (juz nawet modelu nie pamietam) i tak jak MIKI pisze....radia sa super....

co do homologacji to wielka szkoda bo ktos upierdliwy moze sie przyczepic :/

Uniden520xl podpisuje sie pod mIKI'm dwa rekami. Klon Presidenta JohnnyII. Swietne radio w dobrej cenie. Kiedys za nowe na allegro zaplacilem 236 zl. Jezdze na nim 2 rok i jak narazie bez najmniejszych problemow.

Ja tez popieram UNIDEN 520XL. Sam posiadam to radio i jest bardzo dobre jak za tą kase. Ojciec ma Presidenta za 500 pln. i uniden niczym mu nie ustepuje

A to ja się podłączę ;)

Jako, że na razie robię prawko i nie mam samochodu, chciałbym się dowiedzieć więcej teorii o CB.

Jakie są konsekwencje tego, że radio nie ma homologacji? Jak policja mnie złapie to grozi mi jakiś mandat/kolegium?

Homologacja to kiedys była potrzebna. ja posiadam do swojego homologację ale leży w pudełku - na strychu. Policja nie raz trzymała i nic, zero zainteresowania z radiem.

Podczas kontroli drogowki mieli jedyne zapytanie co do radia: "czy jest ono wyposazone w zestaw glosnomowiacy?"

chico napisał:
Uniden520xl podpisuje sie pod mIKI'm dwa rekami. Klon Presidenta JohnnyII
Odwrotnie. To uniden produkuje radia dla presidenta.
UKA napisał:
Priorytety, to niezawodność oraz niezbyt skomplikowana obsługa
W tej cenie będzie problem, ale coś wymyślimy.
krzyhoo9 napisał:
Policja nie raz trzymała i nic, zero zainteresowania z radiem
Kumpel z drogówki mówi, że mają większe sprawy na głowie niż cb, choć 'młody narybek' czasami lubi pomarudzić.
cudny90 napisał:
Jakie są konsekwencje tego, że radio nie ma homologacji? Jak policja mnie złapie to grozi mi jakiś mandat/kolegium
Według informacji UKE radio może zostać zabrane do depozytu celem zbadania.
Tti 880 to nic innego jak alan 48.

Dzieki wszystkim za podpowiedzi. :grin: Prawdopodobnie wezmę tego Unidena - skoro tyle osób go poleca ;) Cena trochę wyższa od zaplanowanej, ale wiadomo, ze lepiej raz trochę dołożyć niż później cały czas narzekać. Trochę lipa z tą homologacją, ale w sumie ryzyko jest minimalne. :cool:

szpara, skąd ty wziąłeś takie informacje? zawsze myślałem że to president robi unideny a nie odwronie.i porównywanie tti do alana to jakaś pomyłka to dwie różne klasy

krzyhoo9 napisał:
skąd ty wziąłeś takie informacje
Poczytaj trochę informacji na forach o tematyce cb :razz: . Jak rozkręcisz johnego to na pcb zobaczysz napis uniden.
krzyhoo9 napisał:
zawsze myślałem że to president robi unideny
Uniden jest producentam sprzętu telekomunikacyjnego nie tylko cb i podobnie jak cobra nie jest firmą chińską.
krzyhoo9 napisał:
porównywanie tti do alana to jakaś pomyłka to dwie różne klasy
Niestety jesteś w błędzie. Nie pamiętam już który to 48 ale budowa nadajnika i odbiornika jest identyczna. Inna klasa to radia wstęgowe i to też nie wszystkie.
UKA napisał:
Prawdopodobnie wezmę tego Unidena
W tej cenie to chyba najlepszy wybór - tylko to nieszczęsne pozwolenie na użytkowanie na terenie RP.
gruby napisał:
pamiétaj o dobrej antenie
Jeżeli ma być na podstawie magnesowej to polecam Sirio ML145(145cm) a jeżeli ma być dodatkowo krótsza to Sirio as1009(ok100cm). Anteny należy kupować tylko i wyłącznie markowe - Sirio, Lemm, Midland, President - obecnie przerost ceny nad jakością. Kiepska antena=kiepskie osiągi jak również możliwość uszkodzenia nadajnika.
I jeszcze jedno. Każdą antenę trzeba zestroić.
Pozdrawiam. :mrgreen:

Najmniejsza antena jaką można polecić z magnesówek to president florida - mam taką bo MLki mi do garażu nie wchodzą a nie chce mi się codziennie demontować anteny - do miasta jak znalazł na trasę z magnesówek najlepiej ML145 (sirio nie polecam najlepszy midland bo tańszy od presidenta a tej samej jakości - sirio trochę gorsze wykonanie i miałem problemy ze strojeniem bo brakowało mi ze 3mm)

Radyjko mam unidenta 520XL i zero problemów

Sound Wave napisał:
sirio trochę gorsze wykonanie i miałem problemy ze strojeniem bo brakowało mi ze 3mm
Dokładnie to samo mogę powiedzieć o midlandzie(a sporo ich już montowałem i stroiłem), szczególnie po przedłużeniu przewodu. Niektóre anteny midlanda miewają problemy z 'wodoszczelnością'.
Ważne jest aby kupować sprzęt w sprawdzonym miejscu, ponieważ pojawiło się dużo podróbek w/w anten które trudno rozpoznać.

Powrót