• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

CB Radio

• Autor wątku Autor wątku Lynx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
No własnie :) Ma ktoś z was CB radyjko? Głównie chodzi mi o stacjonarki w domkach. Jesli macie to jakie i skąd nadajecie i na jakim kanale?

Osobiscie to przeniosłem swoje radyjko z mobilka do mieszkaniu w bloku (ostatnie piętro) radyjko to niestety Alan 100+ z anteną 66cm, planuje je na dniach wymienić na coś lepszego:)
Pozatym zachęcam do tego "hobby" :) jeżeli jeździsz dużo samochodem to uwierz mi CB Ci sie przyda! Bezstreosowo wyruszasz w drogę i wiesz co sie na niej dzieje tj. korki patrole radary itp :)
No i do domku oczywiscie też!

Pozdro

Kiedyś sie też w to bawiłem, ale wtedy nie było tak powszechnie dostepnego internetu. 90 % moich znajomych i chyba w ogołe mojej miejscowości miała radyjka to było fajnie. Ale teraz już chyba wszyscy przerzucili sie na neta i gygy ;) i niestety potega cb radia powoli padła :P

Ja korzystałem od początki z Alan 28 (chyba najlepsza podstawa z jaka miałem do czynenia), --->Albrecht XXXX---> President George (mega wypas :D, polecam, chyba najlepsze do DX, ale od razu trzeba zminic orginalna gruszke bo ta orginalana ma taka modulacje jak bys z trumny rozmawial)

ja nawet mam 2 radyjka w szafie :D
miałem też na działce antene 15 metrową po wójku ale była aluminiowa więc
po pewnym czasie zdezintegrowała się :/
ale pamiętam piekne czasy jak się gadało z ameryką S :D
to było coś ...
ach...
stare czasy ...
ale może jeszcze wyjme mój sprzęt z szafy :)
btw mam cobre jako do wozu i coś sporo większego do domu ,
nie pamiętam firmy , chyba coś tam president...
to na nim DX- szły :)
juz zaczynam sobie tą nomenklature przypominać :)
propagacja :)
ach...
stare dobre czasy :)

takero, a jakiego masz presidenta? bo jestem ciekawe :)
DX-y to moje marzenie :D narazie oswajam sie "lokalnie" ;) w tym miesiacu bede mial antenke 1/2 fali za jakies grosze :) tylko nie wiem jak ja zamontuje ... ps. mieszkam w bloku ale ostatnie pietro i narozne mieszkanie ;P opcja jest jeszcze tylko ojca prosic trzeba .. heheh :)
pozdro

ja mam audio w mobilku o cb radio rozbudowane.. :)
z tym że mam 'president' ONWA :) ale ztjuningowana.. i dobry bat Lemm 1200.
i jest czad na trasie i w mieście.. wiem wszystko o wszystkim.
w domu mam prsident Lincoln.. bo mam pasmo 11metrów i 10 metrów.. czyli w sumie radio poniekąd krótkofalarskie ..
na częstotliwości z 2 metrów mam przenoche REXON i powiem, że przemienniki to jest cudna rzecz.. bo jakość już nie ta co DX czy local.
z DX to skończyłem jak dostałem QSL'kę z Wielkiej Brytanii i Francji.. dalej mnie nie pociągnęło bo sie pojawiło 2metry ale pozwolenia i egzaminów u mnie brak więc dałem już jakiś czas temu spokój i została podstawowa Onwa - szumofon w samochodzie.. :)

Powrót