Tak bujda, nie wiem skąd to przekonanie. Z tego co widzę to stx używa horna H205-128 i ten byłby odpowiedni w tym wypadku ew. zbliżony.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Shiver napisał:Efektywność "zyskana" poprzez to że wysoko-tonowiec gra po prostu głośniej to żaden zysk, równie dobrze można puścić zwykły driver bez tłumika, ale to nie o to chodzi.
Shiver napisał:najsłabsze ogniwo. W 99% przypadków najsłabszym (czyt. najcichszym) jest midbas i dlatego należy stłumić driver do jego efektywności.
Shiver napisał:Jeżeli mówimy o średnicy cewki to takie drivery ciągną liniowo zwykle do 18-20kHz więc w czym problem?
Shiver napisał:(chodź też nie koniecznie bo duże cewki mają większą wytrzymałość na chwilowe przeciążenia to raz, dwa że widmo mocy pasma 2-3khz jest na tyle niskie że przy wysterowaniu z miksera na poziomie 0db na driver pójdzie zaledwie kilka-kilkadziesiąt wat mocy), jednak właśnie po to on jest aby driver miał duży zapas mocy (nieraz 10-cio krotny).
celestion napisał:Jakiej tuby użyć?, coś wspominaliscie o efektywnośći, to że spadnie to chyba bujda?
irek napisał:Czasami wlasnie o to chodzi! Jak ktos wezmie Twoje kolumny ze stlumionym driverem i doda 10dB wysokich tonow na mikserze to tylko przypali Twoje rezystory w tlumiku. Po co ma to robic skoro wystarczy dac mu kolumne z duza iloscia gory! To nie sprzrt domowy gdzie wazna jest tylko jakosc tu sie liczy tylko ilosc.
irek napisał:To sie zgadza tylko ze to Ty tego nie rozumiesz! Midbas praktycznie zawsze ma charakterystyke rosnaca w gore czyli czym wyzej go utniesz tym ma wyzsza efektywnosc.
irek napisał:A co to znaczy zwykle? Bo ja badalem wiele zawodowych glosnikow estradowcyh i malo ktory dociaga do 18-20khz. Slawny eminence PSD2002 dociaga ledwo do 15khz i jest znany z ''nosowatej'' gory ale to nadal jeden z lepszych glosnikow. Zobacz charke nowszego ASD1001
irek napisał:Maja beznadziejna wytrzymalosc w porownaniu z tym co wytrzyma mid-bas!
irek napisał:Prosze bardzo daj driver 60W i stlum go -6dB musisz uzyc tlumika o mocy 60W!!
irek napisał:Jakis czas temu LDM wypuscil kolumny z driverem 1,4cala cietym na 2khz, wszystko bylo pieknie, ladne brzmienie, duza efektywnosc, tylko po pol roku zaczely sie zwroty bo drivery padaly! Nie palily sie, tylko urywaly sie wyprowadzenia cewek. Bo te celestiony mocowo sa potezne ale na 2khz amplitudy sa tak duze ze ta cewka nie miala szans.
I co panie Shiver bys wtedy zrobil? Bo cos mi sie wydaje ze bys sie schowal w swoje byty. Latwo Ci gadac bo to inni najwyzej beda mieli problem a nie Ty. Konstruowac znaczy odpowiadac za konstrukcje a nie sobie cos tam wymyslac bo tak mi sie wydaje.
irek napisał:To oczywiscie prawda i widze ze kolega Shiver nie ma pojecia o estradzie. Zwrotnica to nic innego jak filtr wycinajacy efektywnosc w danym pasmie wiec on zawsze cos zabiera a praktycznie nigdy nie dodaje. Jesli zrozumienie tak prostej rzeczy jest dla was zbyt trudno to szkoda gadac..
irek napisał:Dajesz Shiver gwarancje na swoje zwrotki i jaka moca mam je przetestowac?
irek napisał:To sie nazywa estrada i zna ja tylko ten co sie z nia praktycznie zetknal! Teoretyzowac moze sobie kazdy.
marian napisał:Będzie ciszej grać ale za to będzie grać na poziomie,bez skrzeczącego midbasa i piszczącą górą.
celestion napisał:Czy znacząco obniży się efektywność kolumn? chyba nie mówimy tu o spadku 3dB?
Shiver napisał:Cichość będzie wynikała z tego że wysokie tony będą w końcu zrównoważone. Jak uznasz że wolisz jak jest ich trochę więcej to sobie podbijesz trochę, ale tak jak marian napisał, w końcu jakoś to zabrzmi.
Shiver napisał:Efektywność jako taka w ogóle nie spadnie, uzyskasz po prostu wyrównaną charakterystykę na maksymalnym poziomie głośności z jakim może grać midbas.
irek napisał:No i tak trudno Ci zrozumiec ze jeden pusci wysokotonowca bez tlumika bo lubi duzo gory a inny bedzie chcial go slumic??