7masz napisał:
Mimo, że chyba nie powinienem, zabiorę głos.
a mi wyjątkowo nie chciało się odpisywać na kolejnego dłuugiego posta, ale mimo to że właśnie z wracam z zajęć tańca latynoamerykańskiego i umieram odpisze
7masz napisał:
Zawsze w tego typu pytaniach pojawia sie tekst - pogadaj z kimś(dobrze jak już ktoś nakieruje chociaż na Irka) celem stworzenia zwrotnicy. I na tym temat się zamyka...
Tego typu wypowiedz traktuje jako pobożne życzenia. Bo na forum jakos te konstrukcje sie nie pojawiają. Jak już macie polecać - to polecajcie gotowe konstrukcje - bo większość nie będzie prosiło Irka bo po pierwsze pewnie zostaną zlani, po drugie należy doliczyć czas! i koszty takich projektów.(
Słuchaj, może zanim wypowiesz się na jakiś temat , szczególnie dotyczący Kogoś, zastanów sie dwa razy, albo w ogóle się nie odzywaj ! Prosiłeś kiedyś kogoś , a w szczególności Irka o zaprojektowanie zwroty ? Sądząc po tym co napisałeś to nie, z tego co pamiętam Irek jeszcze nikomu nie odmówił pomocy, mimo że z tego co wiem to nieraz zgłaszają się do Niego ludzie pragnący złożyć samemu koniecznie wzmaka na tranach, a na tranzystory mówią "te małe kwadratowe jebadełka z takimi metalowymi nóżkami"....
7masz napisał:
Co do leciwości zestawu z projektu Marka W, zajaranego - nie rozumiem co oznacza leciwość w stereo. Albo głośnik/kolumna jest ok, albo nie. Upływ 2, ale tez i 10 lat nic nie zmienia. Kiedys był ok, teraz jest leciwy ;/ Rozumiem, że pojawiaja się nowsze przetworniki, które maja lepsze parametry itd. Tylko czy te poprzednie powinno sie marginalizować, szczególnie jak nie ma projektów zwrotnic do tego?
Ta, widać że na forum jesteś od zaledwie paru miesięcy, a Twoje osłuchanie z kolumnami i głośnikami delikatnie mówiąc nie należy do najlepszych i pozostawia wiele do życzenia

Jeszcze parę lat temu gdy ktoś robił kolumny na arn150 i arv to był już ktoś, pamiętam jak Przemek zrobił suba na SLS 10 napędzanego tda7294 - to był kosmos i burżujstwo po prostu, a gdyby teraz ktoś z czymś takim wyskoczył zostałby pewnie zjechany , pamiętam jak Viper parę lat temu kupił z Danii HDSy i D27 - to było coś, a teraz ? To norma, coś na poziomie ówczesnego zestawu na teslach.
Gdy MarekW zrobił te kolumny, a było to o ile mnie pamięć nie myli 3 lata to była już klasa średnia wyższa, a teraz stwierdzam że średniak i wysokotonowiec to beznadziejne głośniki, a 20 80 2 też się powoli starzeje, 20 100 3 jest sporo lepszy, a za jeszcze 30zł więcej jest MDS 08 co w mojej opinii stawia kupowanie jakichkolwiek tonsili czy stxów w wymiarze 8 cali za głupotę i bezsensowne działanie.
7masz napisał:
To że przez Takero proponowany jest STX - wiadomo (zawsze jest ;0).
??
7masz napisał:
Dodatkowo teksty o średnim w tym zestawie nie są do końca chyba obiektywne. (słaby, konieczność ciecia średniaka jak wysokotonowca). Mam, testuje, sporo osób już słuchało. I jest OK! Za to, można mieć zastrzeżenia do wysokiego (to moje odczucia, które nie wszyscy odsłuchujący potwierdzają. Może warto mniej go tłumić, ale to trochę subiektywne - bo zależy od ustawienia w pokoju, samego pokoju i muzyki i pewnie wzmaka(stary miles davis brzmi zajeb...). :mrgreen:
Skoro określasz brzmienie tego zestawu pozytywnie to świadczy to tylko o tym że nie mialeś okazji nigdy go z niczym porównywać lub nigdy niczego na jakimś tam poziomie nie słyszałeś.
Myślałeś kiedyś nad tym dlaczego na forum raz na jakiś czas jest nagle boom na jakieś głośniki ?Chodzi mniej więcej o to że ktoś doświadczony i osłuchany lub opiniotwórczy je kupi, powie że są ok, następnie na jego projekcie oprze się jakiś laik który wcześniej słyszał co najwyżej altusy i/lub wieżę sharpa i uzna to za mistrzostwo świata. W sumie nie ma się co mu dziwić , bo nigdy wcześniej niczego lepszego lub nawet porównywalnego nie słyszał, ale też nie do końca powinno się takimi sugestiami kierować i patrzeć na nie przez pryzmat gustów różnego rodzaju i osłuchania.
Piszesz że te kolumny grają ok, gdybym postawił Ci obok 3way na MDS08,05 i DXie, które wcale dużo drożej by nie ksoztowały nie mógł przestałbyś o nich myśleć, a tonsile w ciągu tygodnia trafiłyby na allegro

To normalne i właśnie dlatego większość z Nas co jakiś czas, zwykle dość często zmienia swoje kolumny, wzmacniacze i reszte systemu audio.
Tyle.