• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Central na teslach

Reakcji
0
Witajcie,

Mam w domu pare podlogowek KEFa (Coda 9) i robia jako przednie w zestawie KD (zakupione za lepszych czasow ;] ). Jako, ze powoli zaczynam budowac zestaw 5.1 zamierzam zrobic centralny na dwoch tvmach 150-60/8 i kopulce ARV-104-63/4 (kolumna bedzie stala na telewizorze, stad wybor ekranowanych przetwornikow).
Do tego zwrotnica gotowa, 2 drozna Janbo z podzialem na 2750 dedykowana do TVMow (A-188). Wiem, ze to lamerka dla wiekszosci z Was, ale chce rozpoczac moja zabawe z kolumnami od rozwiazania nie tyle wyszukanego co skutecznego ;)

Pobawilem sie troche w WinISD i zadowalajaca obudowa (pod wzgledem wymiarow) to byloby ok 17l. Przy strojeniu na 55 Hz pojawia sie podbicie od 65 Hz. Zobacz zrzut:

http://test.bv.pl/mrozek/tmp/arn_150_60.gif

Podobnego zjawiska nie ma w przypadku zastosowania arnów nie ekranowanych (150-03). I tu pytania:
1. Czy prawidlowo dobralem przetworniki? Czy dla centralnego szukac czegos innego w klasie budzetowej?
2. Co z podbiciem, czy mocno bedzie przeszkadzac, czy mozna je pominac?

Bede wdzieczny za wszelkie (p)odpowiedzi .

mrozek

wybor przetwornikow dobry jazeli nie masz zamiaru wydac za wiele kasy i nie masz umiejetnosci w dobieraniu i konstruowaniu zwrotnicy to wybor bardzo dobry moim zdaniem...

Ale ejst jedno ale...nie wiadomo czy ten centreal bedzie pasowal do reszy zestawu pod wzgledem brzmieniowym i czy bedzie dorownywal efektywnasci kolumna przednim. Jak wiadomo najlepszy centralny powinien byc identyczny jak kolumny przednie

Zdaje sobie z tego sprawe, jednak zakup KEFowych przetwornikow, ew kolumny jest dzis poza moim zasiegiem (cental Coda 80 to wydatek 1144 PLN). W zwiazku z czym kompromisem pomiedzy jakoscia a cena mialby byc central na Teslach.

mrozek

Witam,
wydaje mi się, że lepiej będzie, jeżeli użyjesz ARN150-73. Też są ekranowane i jak najbardziej nadają się do centralnego. Mają dwa i pół raza większą moc niż ARN150-60 i dużo lepiej sprawują się w dolnych rejestrach (Fs=45Hz, a nie jak w przypadku ARN150-60 - 55 Hz). Obudowa dla nich mogłaby być nieco większa (ok. 25 litrów) i niżej strojona (43 Hz) – oczywiście mowa o obudowie dla dwóch głośników połączonych równolegle. Symulacja w BassBox 6 Pro potwierdza, że obudowa 17 litrów strojona na ok. 45 Hz również nadaje się dla tej pary, z tym, że trzeba się pogodzić z nieco gorszym przetwarzaniem częstotliwości poniżej 70 Hz przy odrobinę lepszej odpowiedzi impulsowej. Mam kolumienki do współpracy z komputerem zrobione na ARN150-73 i muszę powiedzieć, że grają nieźle (jak na przetworniki za jakieś 45 zł). Górę obsługuje ARV104.
ARN150-60 nigdy nie słyszałem, ale jeżeli masz zamiar wykonać zespół dwudrożny, to wydaje mi się, że nie ma sensu ich stosować. Ich teoretyczna zdolność do przetwarzania do ok. 15 kHz w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia.
Pozdrowienia.
ALT

dokładnie, w swoim centralu też zamontuję 2xARN-150-73 i nie mam takiej obudowy, żeby wyciągnąc max możliwości z tych głośników. Objętość sobie dowolnie dobrałem, żeby mi spasowało, u mnie niecałe 10l, zamknięta.

Fakt, zapatrzyłem się na swoje kolumienki.
Do centralnego wystarczy obudowa zamknięta nawet 8 litrów.

co do basu to czytalem gdzies dluzsza dyskusje, ze centralny jednak powinien grac rowniez nisko. Nie tylko dialogi, ale i sporo efektow niskotonowych (wybuchy itp) idzie jednak centralnym.
W zwiazku z tym zdecyduje sie prawdopodobnie na obudowe br.

ALT - wielkie dzieki za podpowiedz o tych 150-73. Jakos nie zwrocilem na nie uwagi, a wyglada na to, ze faktycznie warto do takiego zastosowania.

mrozek

umberto ma racje...
tesla nie da rady z reszta zastawu....najlepiej bylo by zastosowac 4;)) ale to raczej nie realne..
droga sprawa to to ze central to tez kolumna i czemu nie musi ona odtwarzac najniezszych rejestrow...?

najlepiej bylo by uzyc czegos z stx bo jest odpowiednio mocny i efektywny ale nie jest ekranowany. Z ekranem musial bys sie pobawic sam ale ja juz ci nie pomoge...

efektywnosc bedzie prawdopodonie nizsza ale przeciez kazdy amplituner ma mozliwosc regulacji glosnosci kazdego kanalu Np plus minu 10 dB i tym mozna sie ratowac

i wlasnie na to licze. Na razie nie posiadam jeszcze ampa do KD - mam podlaczone 3 x stereo (Pionier, Radmor 5412 i Unitra), ale do konca roku na pewno zrobie z tym porzadek (w planach prawdopodobnie Yamaha 440).

mrozek

Powrót