• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

centralny do kina

Reakcji
0
witam
bede robił kino domowe diy. centralny odtwarza głownie teksty i dlatego moim zdaniem powinien miec wyeksponowaną srednice.
i tak się zastanawiam zamiast ładowac kase w przetworniki 2 way (2x niskosredniotonowe i wysoko) do centrlalnego czy nie lepiej byłoby kupic jakies dwie dobre srednio tonówki i filtr srednio przepustowy i z tego zrobic centralke??? słucham filmów cicho i nie zalezy mi na miotaczach decybeli ani straszanie sąsiadów nocnym ogladaniem horrorów.
chciałbym zeby srednica była "ciepła"
co o tym śadzicie???????????????????????/

na 2 głosniki do centralnego moge wydac ok 250zł max to 300 .

hm, 300zł na 2 glosniki do centralnego, i nie chce zeby bylo glosno?? heh.ja ostatnio zrobilem cale KD, i wszystko na glosnikach TVM'a i jak dla mnie jest glosno i to bardzo, a na sam centralny wydalem ok hmm ( 3 glosniki 120zł + zwrotnica ( sam wszystko robilem, znaczy nawijalem cewki :) , to mnie wyszla ok 10zł + buda ok 50zł z fornirowaniem) czyli ok 200zł, a ty na same glosiki masz 300zł, no nie wiem, ale wydaje mi sie ze za ta kase to bedziesz mial b. glosno :) i dobrze jakosciowo. no ale co masz kupic to Ci nie pomoge bo sie nie znam :)

zalezy mi na mikrodynamice gdyz czesto oglądam filmy nocą i chce zeby przy cichym słuchaniu wszystko moznabyłoby usłyszec.
na 2 sredniotonowce moge przeznaczyc do 250zł dobrze zeby cena była jescze mniejsze. jakbym znalazł jakies super sredniotonow ce o dzwieku zwalający m z nóg to mogew wydac do 300zł
to nie bedzie dB drag

centralny nie odtwarza tylko dialodu sa tam rozne inne dzwieki tak wiec wysoki ton musi byc inaczej tego nie widze

Ideałem byłoby gdyby wszystkie kolumny zestawu kina domowego przenosiły pełne pasmo (20Hz - 20kHz). Wnioski nasuwają się same :)

definicja sygnału do centralnego: ma odtwarzać wszystko co jest bezpośrednio związane z ekranem. fakt, że najczęściej są to dialogi, ale także główne odgłosy akcji.
wg tego założenia centralny powinien mieć możliwość wytworzenia natężenia dźwięku takiego samego jak z pary głośników przednich, czyli centralny powinien być mocniejszy lub/i o większej efektywności niż głośniki przednie.
z kolei powinien być jak najbardziej brzmieniowo zbliżony do reszty kina (głównie głośników przednich) czyli najlepiej jakby wszystkie kolumny w kinie były identyczne.

DD5.1 DTS5.1 itp oznaczają 5 równorzędnych, pełnopasmowych kolumn i 1 subwoofer. czyli ograniczanie pasma centrala jest nie poprawne politycznie.

jak ogrrniczyc pasmo od dołu??? tak zeby centralna nie przenosiła niskiego basu?
zeby pracowały głosniki od ok 80Hz??

Powrót