• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Centralny do Tonsil Siesta

Reakcji
0
Witam!
Planuje zrobić kolumne centralną do tonsil siesta. Głośniki chcę kupić takie jak we frontach ale nie mam zielonego pojęcia o budowaniu zwrotnicy czy jak kupie jakiegoś gotowca nie popełnie największej głupoty. Może ktoś ma jakiś pomysł ewentualnie jaką zwrotnice moge dopasować. Pozdrawiam

Zwrotnice najlepiej skopiować z oryginalnych kolumn. Wymontuj tę co jest, rozrysuj schemat, kup takie same elementy i złóż. Jeśli będzie problem z odczytem indukcyjności cewek to można złożyć JIGa i pomierzyć.

Dobry pomysł ale wole swoich niedoświadczonych rąk pakować do oryginalnie złożonych siest. A może ktoś składał już jakąś fajną centralną kolumnę i będzie ona mogła śmiało zastąpić tonsilowską siestę.

Sądzisz, że duzo taniej złożysz zestaw na tych samych elementach? To nie jest ProAc tu nie ma 300% przebicia w cenie. Zwyczajnie nie warto się paprać.
na głosniki i zwrotnicę wydasz lekko 300-350 złotych. Zostanie 250 na obudowę, jak sam wystrugasz może sie zmieścisz w takiej cenie pod warunkiem ze nie doliczysz swojej pracy czasu i zadowoli cię efekt. W sumie, nie warto.

[ Dodano: 2010-10-23, 21:12 ]
Lepiej zbieraj kasę. Cena tego centrala to 590 złotych.

Spokojnie można zrobić czy kupić jedną fiestę sat jako centrala, na pewno taniej niż ładować 2 midbasy, z maskownicą nie będzie różnicy.

amdr, dokładnie
nie rozumiem czemu w centralu są 2 midbasy, kwestia estetyczna? bo jeśli chodzi o głośność to teraz już wszystko się na ampli reguluje

cena jednego 15/40/5 to 130zł wysokotonowy coś ok 80zl i mamy 340zl zostaje 150 na obudowy i zwrotnice - czyli nie opłaca się, dolicz jeszcze przesyłki elementów do zwrotnicy i innych dupereli

głośnik centralny z tego co mi wiadomo odpowiada głownie za dialogi, a słyszałem satelity - bardzo fajnie i wyraźnie słychać wokale, wydaje mi się, że są nawet lepsze gdy gdn 15/40/5 jest połączony z xt25tg

Może i się nie opłaca składać takiego zestawu samemu ale myśle że w 400zł się zamkne to już mi zostaje na wzmacniacz do suba. A czy mogę wstawić gotową zwrotnice czy musze ją specjalnie dobierać parametrami?

Ernie napisał:
A czy mogę wstawić gotową zwrotnice czy musze ją specjalnie dobierać parametrami?
mozesz gotowa - ale specjalnei przeznaczona do tych glosnikow
jezeli myslales o uniwersalnych z allegro to daruj sobie takie marnowanie glosnikow ;]

Powrót