• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ceol n9

Reakcji
0
Witam wszystkich. Sprawiłem sobie do sypialni taki system mini:

www.denon.pl/PL/product/CompactSystems/NetworkMusicSystems/ceoln9

Jako że kupilem go z drugiej ręki nie mam gwarancji a mam z nim mały problem.
Nie zapamietuje ustawień uzytkowych i po odłączeniu od prądu traci wszystko oraz nie mogę mu zrobić aktualizacji oprogramowania. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
Z góry dzięki.

Prawdopodobnie uszkodził się EEPROM, udało Ci się znaleźć Service Manual, może?

serwis manual nigdzie nie znalazłem, macie gdzieś żródło gdzie można ich szukać nawet za opłatą?
Też trochę szukałem, ale nic nie znalazłem. Może w wolnej chwili zrobisz zdjęcia płyty, głównie scalaków to może znajdziemy pamięć, wątpię żeby była razem z jakimś mikrokontrolerem lub procesorem, ale tego też nie można wykluczyć.

Też tochę szukałem w sieci i jest ciężko zbyt nowy sprzęt. Może jest uwalone zasilanie podtrzymania (czasami jest to kondesator lub bateria) ale dlaczego nie mogę zrobić aktualizacji?

Ostatnia edycja:
Skoro to jest nowy sprzęt to raczej nie znajdziesz serwisówki, jeśli parametry są zapisywane w pamięci RAM to wtedy podtrzymanie jest w postaci baterii lub kondensatora o bardzo dużej pojemności, natomiast w przypadku EEPROM zasilanie nie jest potrzebne. Dlaczego nie możesz zrobić aktualizacji, tego nie wiem, możliwe że ma to związek z błędem pamięci.

Czyli jeżeli wszystko inne działa to kondensator-bateria podtrzymujące lub pamięć ja już wcześniej było powiedziane. Na twoim miejscu skorzystałbym z serwisu bo niestety ale elektronika wygląda jak wygląda i sam mógłbyś uszkodzić sprzęt. Chyba że masz dobry warsztat.

Jeżeli nie boisz się rozkręcać sprzętu, możesz zrobic zdjęcie wnętrzności i zlokalizować bateryjkę/kondensator, może gdzieś jest na wierzchu i łatwo będzie to naprawić.

Może dzisiaj mi się uda rozkręcić, choć zaglądnąć do środka? Jeśli chodzi o lutowanie to jak sam bym się bał to może znajdę kogoś kto polutuje. Widziałem jak dziewczyny popierdzielają smd jak sie patrzy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może dzisiaj mi się uda rozkręcić, choć zaglądnąć do środka? Jeśli chodzi o lutowanie to jak sam bym się bał to może znajdę kogoś kto polutuje. Widziałem jak dziewczyny popierdzielają smd jak sie patrzy.

Rozkręciłem, zdjęcia mam w aparacie to wkleję później. Niewiele widać a dalej nie chciałem rozkręcać bo jak by nie było to działa.
Zauważyłem jeszcze jeden objaw. Dwnon nie pamięta ustawień początkowych tj. Jezyk parametry sieci i zaprogramowanych stacji ale ma w pamięci " ostatnio otwarzane "

1c8db262ccd9562e76692a2a83d41ed9_1451502986.jpg
14605a2b6b13c56f831df695ad50075e_1451502982.jpg
c077612bddf1bf93c657f8dca0f33aaa_1451502979.jpg
e8c8eee073b3d4a07709dcc99238b709_1451502975.jpg

Daję zdjęcia ale jest tak ciasno że bez kompletnego rozebrania to chyba nic nie zrobi, a boję się co by nie przestał całkiem działać. Po nowym roku zadzwonię do jakiegoś serwisu i zobaczę co mi powiedzą.

za zwyczaj procesor i całe sterowanie (płytka) jest przykręcona do przedniego panelu. Nie widać tu nic.:(

Powrót