• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewka 1,5mH na 1,2mH ...;/

na oko nic nie odwiniesz,
Porozmawiaj z Questerem to Ci odwinie, nie bedzie z tym zadnego problemu, zresztą sam gdzieś pisał, że z odwinięciem nie będzie problemu

odwinac to se ja sam odwine...pozatym mam ją juz na chacie więc będę musiał:)
ale pytam ILE zwojow;P
jak to sie wylicza? i czy np ktos robil konkretnie to zestawienie..

zrób JIGa w najprostszej konfiguracji za 15zł i nie będziesz miał takich problemów później ;]

ten JIG to pare rezystorów zlutowanych i słownie 2 przełączniki w najprostszej wersji ;]
nawet nie musisz wtyczek kupować tylko bezpośrednio kable wyprowadzić ;]
całość to 15zł z pudełkiem ;]

Znajdź sobie wzór na obliczenie cewki wielowarstwowej. Najpierw sprawdź wzorem czy ta farbyczna mniej wiecej się zgadza i wtedy mozna przeliczyć ile odwinąć ;)

HeatheN, poczekaj aż dostaniesz cewke to sobie ją zmierzysz policzysz zwoje i bedziesz wiedział. Po co ci teraz wiedzieć ile odwinąć skoro jeszcze cewki nie masz ? A jak ja jednak masz to co za problem ilość zwoi policzyć ? Ilość zwoi na warstwe * ilość warstw i juz.

Yoshi_80 napisał:
HeatheN, poczekaj aż dostaniesz cewke to sobie ją zmierzysz policzysz zwoje i bedziesz wiedział. Po co ci teraz wiedzieć ile odwinąć skoro jeszcze cewki nie masz ? A jak ja jednak masz to co za problem ilość zwoi policzyć ? Ilość zwoi na warstwe * ilość warstw i juz.
Cewke juz mam, ale ta twoja metoda to jest przyblizona...bo warstwa warstwie nie równa... no nic pokombinuje.

na każdej warstwie poza ostatnią jest jednakowa ilość zwoi. Wzór powinien sie w bardzo dużym stopniu zgadzać z parametrami cewki gdyż fabryczne cewki są ciasno nawijane i niemalże idealne. Na oko będziesz musiał odwinąć jakieś 3-4 metry drutu czyli ok jedną cała warstwe ale to na oko, lepiej sobie najpierw przeliczyć w końcu to nie takie skomplikowane ;)

a ja proponuje sie przejsc do najblizszej szkoly gdzie moga miec mostek RLC lub do jakiegos zaprzyjaznionego sklepu...

ja chodze na warsztaty szkolne i jakos dogaduje sie z nauczycielem

Powrót