• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewka GDN 30/120/1

Reakcji
0
Witam mam dość nietypowe pytanie ponieważ mam głośniki GDN 30/80/2 do regeneracji i tu moje pytanie czy nie mógł bym użyć do nich cewki z gdn 30/120/1? Proszę o wasze opinie:)

Srednica jest ta sama ale ta cewka z gdn 30/120/1 jest wyzsza ma 18,5 mm a z gdn 30/80/2 ma zaledwie 12. Szczelina w gdn 30/120/1 ma 8 mm a w 30/80/2 6mm. To nic nie bedzie przeszkadzalo? Dzieki wysokiej cewce bedzie wiekszy xmax.

Nie powinien chyba uderzyć o nabiegunnik bo ma w końcu te 2 magnesy:) Martwi mnie ta szczelina.

[ Dodano: 2010-11-25, 15:59 ]
Ale to jest wysokość szczeliny a nie szerokość.

[ Dodano: 2010-11-25, 21:36 ]
Moze jakis kolega sie jeszcze wypowie? Bo nie wiem czy zamawiac cewki. Pozdrawiam

aha - jak wysokosc to moze byc

(12-6)/2=+/-3mm
(18,5-8)/2=+/-5,25mm

roznica niewielka i wg mnie moze byc

upewnij sie jeszcze o srednice zew cewki - mi sie zdazylo ze do starego tonsila zamiennik nie pasowal i wlasnie ocieral po zewnetrznej stronie

Jednak nie będę dawał tej cewki ponieważ napisałem do umifonu i Pan Henryk napisał mi tak:
"Zastosowanie cewki o zwiększonej szerokości /o 50%/ w innym obwodzie magnetycznym da ujemny wynik.
Część cewki będzie poza polem magnetycznym;
- zmaleje efektywność
- wzrosną zniekształcenia
- pogorszą się warunki chłodzenia /mniejsza moc/."

Powrót