• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki indukcyjne.

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Moje pytanie polega na tym iż;
Potrzebuję cewkę indukcyjną 5,1mH niestety w polinku mają jedynie 5,6mH a więc jak zmienić albo ile odwinąć aby uzyskać odpowiednią wielkość??
Aha mam jeszcze jedno pytanko;
Posiadam kilka różnych par cewek indukcyjnych powietrznych ale niestety nie znam ich parametrów. Czy jest jakaś możliwość (w miarę tania) kupienia jakiegoś miernika lub zmierzenia w inny sposób??
Pozdrawiam

najtanszy miernik to JIG + speaker workshop. poczytaj arty na stronie glownej

Nicolas26 napisał:
Potrzebuję cewkę indukcyjną 5,1mH niestety w polinku mają jedynie 5,6m
popros o odpowiednia cewka a napewno ja wykonaja ;)

LuSzTi właśnie takiego znalazłem ale nie u rodzinki a sklepie elektronicznym. Za sto złotych to mogę się jeszcze pokusić o kupno.
pegelmesser podał przykład o wiele lepszego miernika ale cena w okolicy to około 200 złotych.
Pawel S. Natomiast Najtańszy sposób i również dobry,ale do domu z pracowni niestety nic nie mogę znosić ( Ahh te kobity). Dlatego mi chyba pozostaje kupić ten miernik.

Ja od lat uzywam prostej przejsciowki opisanej nie raz a AVT do ktorej czesci kosztuja 5zl.
Mozna oczywiscie uzywac komputera tylko to strata czasu na jego wlaczanie.
Miernik to warto kupic jak bedzie mial pomiar kondensatorow do 20.000uF bo jak na razie zaaplikowali w tanich miernikach indukcyjnosc choc pierwszy zakres 2mH nie wrozy nic dobrego.

Duze kondensatory to sie mierzy metoda techniczna, ew. mostkiem. Zakres 2mH wrozy duzo dobrego bo mozna mierzyc male cewki.

pegelmesser napisał:
Zakres 2mH wrozy duzo dobrego bo mozna mierzyc male cewki.
do naszych zastosowan sa OK
ale czesto trzeba zmierzyc duzo mniejsze

irek, ktore to? AVT2813? AVT139? czy cos jeszcze innego?

pegelmesser napisał:
Duze kondensatory to sie mierzy metoda techniczna, ew. mostkiem.

Wszystko mozna mierzyc metoda techniczna tylko po co sie meczyc skoro po to sa mierniki zeby sobie zycie ulatwic. A mostow to ja mam kilka obok siebie i jakos nimi nie potrafie mierzyc.

pegelmesser napisał:
Zakres 2mH wrozy duzo dobrego bo mozna mierzyc male cewki.

Male cewki (np do przetwornic) to moznaby mierzyc gdyby byl zakres 200uH a tak przy zakresie 2mH maksymalne wskazanie to 1,99mH gdzie +-3 do 5 ostatniej cyfry to blad pomiaru. Niestety w tanich miernikach pomiar indukcyjnosc dosc mocno kuleje ale do celow audio powinno to wystarczyc.

Pawel S. napisał:
irek, ktore to? AVT2813? AVT139? czy cos jeszcze innego?

Ja mam na hc132 czyli cos jakby avt139 tylko mam przelacznik zakresow. Jak na taki prosty uklad to wyniki pomiarow sa wystarczajaco dokladne.

To że ma zakres 2mH to chyba nie będzie znaczyć że poniżej tego nie będzie odczytywać mniejszych cewek??

mostek czy miernik to to samo, mostek to jest nazwa topologii ukladu pomiarowego.

Niestety z tych filmikow nadal sie nie dowiedzialem jak zmierzyc poejmnosc kondensatora 10.000uF. No i chyba latwiej mi bedzie kupic lepszy miernik niz ta aparature co ma ten gosc.

Nicolas26 napisał:
To że ma zakres 2mH to chyba nie będzie znaczyć że poniżej tego nie będzie odczytywać mniejszych cewek??

A to kolega nawet nie wie co to jest zakres pomiarowy?

Wiem, dąłem gafę(głupie pytanie). :oops:
Teraz już wszystko wiem. Temat do zamknięcia. Dziękuje wszystkim.

Powrót