• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki indukcyjne.

musialbym kupic jakis fajny stoper bo te w komurkach malo precyzyjnie sie wlacza/wylacza :)

Moznaby jeszcze nagrac mptrojke z lizceniem od 0 do 10.000uF a kondensatorem zasilic jakis wzmacniacz i wtedy pojemnosc to ostatnia uslyszana wartosc :)

najtańsza metoda w warunkach domowych, źródło prądowe i stoper liczymi sobie jak szybko rośnie napięcie w jednostce czasu lub jak ktoś woli pochodną napięcia po czasie (: można tak mierzyć dokładnie nawet małe pojemności

Kod:
C=I*dt/dU

Aaaaaaa jak ja bym mial zrodlo pradowe to wiesz jakie rzeczy moglym wyczyniac!?
Moglbym mierzyc bardzo male rezystancje, meirzyc napeicie diod zenera i ich wspolczynniki termiczne oraz charaketrystyki i wspolczynnik szumow, badac diody swiecace i wiele wiele roznych rzeczy :)

koszt złożenia źródła prądowego to kilka zł więc nie jest to taka abstrakcja

nie do końca, jeśli ustawimy np 10V i ograniczenie do 1A i podłączymy rezystor 1kΩ to nie będzie się zachowywał jak źródło prądowe, natomiast lm317 z dwoma rezystorami jak najbardziej i to w takim zakresie, że zupełnie wystarczy do zmierzenia pojemnosci kazdego kondensatora uzywanego w zasilaczach wzmacniaczy

5_1207762485.jpg

pegelmesser napisał:
Zwykly zasilacz laboratoryjny z regulowanym ograniczeniem pradu jest zrodlem pradowym....

Tylko ze taki zasilacz ma na wyjsciu kondensator..
No i chyba nie kupie zasilacza zeby mierzyc kondensatory..

LM317 to minimum 5mA jak sietrafi na oszzcedna wersje katalogowo jednak minimum to 10mA a ja bym chcial zaczac ponizej 1mA i co wtedy?

pegelmesser napisał:
Nic wtedy. Wymysl sobie co innego, zastosuj tranzystorowe zrodlo pradu.

No wlasnie wszystko musze robic sam, sam zaprojektowalem cala swoja aparature pomiarowa bo na pomoc nie bardzo mozna liczyc :)

Gdybym ja sie szanowal to bym nie zagladal na te forum :)

Powrót