• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki powietrzne

Reakcji
0
Hej. Muszę na wstępie zaznaczyć, że elektronik ze mnie żaden bo z wykształcenia jestem inż. budolwany. Tematem elektroniki chcąc nie chcąc zaraziłem się przy okazji budowania kolumn. Mam pytanko odnośnie cewek powietrznych. Konkretnie nurtuje mnie pytanie ile zwojów należy odwinąć z cewki 1,5mH aby uzyskać 1,1mH (drut przykładowo 1,4 lub 1,2 mm2). jest to dość ciekawy dla mnie temat bo przymierzam się do przeprojektowania swojej zwrotki no i bez sensu wydaje mi się zakup nowej (nietaniej) cewki skoro mogę wykorzystać tą co mam.
Dzięki za odp.

to zależy od wielu czynników - najlepiej zrób sobie na poczekaniu prostego JIG-a...
pare rezów 2 przełączniki np hebelkowe i gotowe:D

indukcyjnosc to przdewszystkim ilosc zwoi do kwadratu wiec aby obnizyc ja z 1,5 do 1,1mH trzeba odwinac ok 15% zwoi.

albo pozycz od kogos miernik ktory mierzy indukcyjnosc (przejdz sie do sklepu z miernikami i powiedz zeby ci sie dal na chwile pobawic ;)
pozdro

a nie wiecie moze gdzie mozna dostac same rdzenie do cewek ( lub od razu z karkasami) ??
nigdzie nie umiem tego dostać, che sobie cewki ponawijać, ale maja być duże więc rdzeń byłby pożądany...

czyli rozumiem, że nie ma dobrego sposobu na wyliczenie ile trzeba odwinać tych zwojów z 1,5 mH aby uzyskać 1,1mH.
Yoshi (- dzięki) podrzucił mi programik ale jak sam stwierdził nie uwzględnia on grubości drutu.
A może ktoś z was ma do sprzedania Audaxa TW025A0

w dzisiejszych czasach nikt nie nawija cewek na karkasach. To niepotrzebny wydatek i pozniejsza trudnosc w zaimpregnowaniu cewki. Teraz nawija sie cewki drutem samospiekalnym, przepuszcza sie na sekunde duzy prad i cewka sama sie skleja. Zero wibracji i brzeczenia. Proponuje kupic cewki u producenta www.polink.com.pl
Janbo stosuje stare techniki nawijania cewek na szpulkach od cyny. Cewka wychodzi wtedy nie ekonomiczna bo ma mala srednice a duza dlugosc co powoduje to ze trzeba nawinac wiecej zwoi co daje wieksza rezystancje i drozsza cewke.

irek, dałoby rade zamówić "przez Ciebie" ?:)
bo detal u nich droższy o 30% od najwyższej hurtowej :/
co przy dość sporych zakupach jak moje robi dość sporą różnice...

[ Dodano: 2005-11-21, 00:32 ]
rzeczywiście mają ciekawą ofertę :D

[ Dodano: 2005-11-21, 00:36 ]
"Głośniki różne - wysoko, średnio i niskotonowe.
Resztki poprodukcyjne z oznaczeniem
impedancji, bez podanej mocy.
Zainteresowanym prześlemy informacje
o wymiarach, cenach i stanach ilościowych.
Producent nieznany.
"
?:)

Powrót