• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

cewki toroidalne

Reakcji
412
do czego stosuje sie cewki toroidalne ?? bo np 3,3mH (taka potrzebuje) ma opor tylko 0,07ohm i jest z drutu 1,6 mm a jej cena jest nie duza... wiec o co chodzi z tymi cewkami??

znasz materiał rdzenia? o ile jest na tyle duzy ze się nie nasyci i ma w miarę wąską pętlę histerezy magnesowania to nie widzę przeszkód

Cewka toroidalna 3.30 mH - 0.07 Ohm - 1.6mm

Wymiary: średnica 82mm, wysokość 28mm
Moc 1500 W / 8 Ohm

RoHS compliant: +

tylko to jest o niej napisane... a jest to dosyc ciekawe rozwiazanie i poniekad polaczenie rdzeniowki i powietrznej bo ma niesamowicie gruby drut i malutki opor bo co to jest 0.07ohm.... chcialbym ja uzyc do projektu akustyka hx2 zamiast tej rdzeniowki dla niskotonowego...

to nawet tasmowa 12AWG 3.30mH 0.27ohm - wydaje sie w tym momencie gorsza... i drozsza ponad 4 razy :D

duzy rdzeń więc pewnie AL w miarę małe co jest na + i podają te 1500W przy 8ohm a to jest trochę amperów a co za tym idzie indukcja tez nie byle jaka, nie chcę mi się tego teraz liczyć ale szacunkowo wydaje się ok

ile taka cewka kosztuje?

nie jest jakos bardzo tania ale tyle jestem w stanie na cewke przeznaczyc... 60 zl i chce kupic najlepsza jaka w tej cenie moge kupic...

w cenie 80zl jest z wiekszym rdzeniem drut tez 1,6 mm

lub tez wiekszy rdzen drut 2mm 0.04ohm lub z drutem 2 mm i jeszcze wiekszy rdzen 97/33mm. 2500 Watt / 8 Ohm

ale ciekawa jeszcze jest ta 2mm drut i rdzen 93/31mm. 2000 Watt / 8 Ohm 0.04ohm - 85 zl

to jest napisane o rdzeniach (stalowy, zwijany rdzeń toroid. ze szczeliną)

a jak nie to doradzcie mi najlepsza cewke do 100zl najlepiej mniej :D 3,3mh to bedzie... do wyboru sa rdzeniowe (walcowe szpulowe) toroidalne, tasmowe drutowe powietrzene... za duzo tego sie robi i nie wiem co wybrac...

Akurat cewki toroidalne sa bardzo drogie wiec nie widze sensu ich kupowania. Najlepiej wypadaja cewki na rdzeniu szpulkowym a najlepsze sa oczywiscie powietrzne tylko ze sa drozsze i maja wieksza rezystancje.

Powrót