• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki z odczepami do prototypowania.

Kiedyś walczyłem z tym tematem. Problem jest taki, że miedź ma mniejszą przenikalność magnetyczną od powietrza.
Np.robimy tak nawijamy cewkę 10mH odczepy co 1mH
nawijamy 1mh mierzymy
nawijamy 2mh mierzymy i tak do 10mh
na końcu mierzymy i lipa...

Problem jest taki, że wyjdą nami zaniżone wartości ze względu na mniejszą przenikalność miedzi i inną powietrza (miedź jest diamagnetykiem).

Ja rozwiązałem stosując cewki rdzeniowe. Przenikalność rdzenia jest na tyle duża, że wpływ miedzi jest pomijalny. Różnice wyszły na poziomie poniżej 5% (czyli poniżej tolerancji cewek).

Troszkę nie rozumiem. Przecież mierzysz indukcyjność podczas nawijania. Nawijasz do momentu aż nie osiągniesz zamierzonej indukcyjności. Popraw jeżeli się mylę. Przy tak małych indukcyjnościach jakie robiłem (do 2 mH) to zjawisko nie występowało.

Przy tak małych indukcyjnościach jakie robiłem (do 2 mH) to zjawisko nie występowało.

Ja nawijałem cewki do bodajże 3,5mH i u mnie również nie wystąpiły żadne problemy - osiągnięcie dokładności rzędu 0,01mH nie jest problemem. Zaznaczę jednak, że były to cewki właśnie rdzeniowe, czyli nie podważa to tego, co napisał SW - i w sumie ciężko to podważać, bo przecież położenie obok cewki, podczas jej pomiaru, "dużych" kombinerek już wpływa na jej parametry, więc "kupa miedzi" w okolicy, i to ściśle bezpośredniej, może działać podobnie. W tej konkretnej aplikacji cewka rdzeniowa wydaje się więc lepszym rozwiązaniem ("w tej sytuacji" - odnosząc to do negowania przez niektórych stosowania cewek rdzeniowych w zwrotnicach, jako układy nasycające się i tracące swoje parametry... no ale tutaj nie o tym rozmawiamy).

http://www.karmer.aplus.pl/wordpress/?p=153
po drobnych korektach można byłoby gdzieś wrzucić "na stałe" do diyaudio.

Myślę, że żadne korekty nie są potrzebne, bo art wręcz wzorcowy. Świetna robota ;)
A powiem Ci, że wpadliśmy na ten sam pomysł odnośnie wykonania tych ustrojstw ;) Generalnie sposób jest całkiem prosty, a efekty bardzo dobre - tylko paluchy już trochę bolą przy ostatnich odczepach :D

a ja poszedlem na latwizne - zamiast lutowac odczepy wyprowadzilem petelke ;)
tylko ze ja uzywalem drutu 0,7mm

Powrót