• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Chłodzenie do Intel Celeron 1.7GHz na Socket 478

Jest to wielce prawdopodobne...
Możesz spróbować innej metody sciagasz program speedfan i tam obniżasz obroty wentylatora na procesorze z tym że może on sie nadmiernie przegrzewać radze monitorować temperature;)

Może i najlepszy ale napewno niekompatybilny bo ma mocowanie tylko pod LGA 775;)

Ja zrozumiałem, że jest pod S478 a dodatkowo zapięcie pod LGA 775. Moim zdaniem brać, a zapinkę dobrać z chłodzenia oem. Trochę rzeźby i da się przerobić.

Haha, dajecie coolery po 50pln+ a jak dla mnie jest to przyrost formy nad treścią - ten procesor można za 2 zł kupić na Allegro...

Ciszej nie ciszej jedno jest pewne - modyfikacja takiego komputera w jakikolwiek sposób (czy tam cooler nowy bo ciszej czy co innego) to tylko bezsensowna strata pieniędzy.

.3lite Przesadzasz chłodzenie zawsze można wyciagnać i wsadzic do nowego komputera...
Owszem nie opłacalne jest wsadzanie pieniedzy do tak starego komputera ale jeśli ktoś nie ma na nowy a jest za głosno to nic nie poradzisz trzeba cooler zmienic...

.3lite Przesadzasz chłodzenie zawsze można wyciagnać i wsadzic do nowego komputera...
Owszem nie opłacalne jest wsadzanie pieniedzy do tak starego komputera ale jeśli ktoś nie ma na nowy a jest za głosno to nic nie poradzisz trzeba cooler zmienic...

No właśnie w tym problem, że nie zawsze - socket jest tak stary, że nawet jak jakimś cudem znajdziesz cooler dobry także pod socket 775 to przecież to i tak tyle, 775 jest stary (chociaż quady się znajdą ale kto wymienia 478 na 775) no i ogólnie raczej też już nie opłacalny.

Też mam procka na S478 i również chciałem mieć ciszę. Wylicytowałem na allegro Scythe MINE bez zapinki za 15zł :) dorobiłem zapinke i na pasywie działał jakiś czas, ale dałem mu wentylator na 5V.

A gdy kiedyś zmienię komputer to dorobię zapinkę na inny socket i tyle ;)

za pare zł można kupić P4 na alle, one się mniej grzeją i będziesz miał większą wydajność :) no i ciszej wentylator będzie chodził bo na mniejszych obrotach

Powrót