• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

chce zrobic kolumny.....

Reakcji
0
witam!!odrazu pisze ze nie znam sie na sprzecie audio.
chce sobie zrobic kolumny za 1200zl.tylko nie wiem z jakich glosnikow.tylko chce aby glosnik basowy mial 30 cm i jedna kolumna miala okolo 150 w mocy mucznej.
glownie tez rozchodzi mi sie o bass aby byl czysty i gleboki.

wiem wiem zdeczka wymagajacy jestem:P!!

pozdro:)

mułe18, poszukaj troche na forum, nikt Ci gotowego nic nie da, SZUKAMY, szukamy...

nie ten dzial
,,Tutaj można pochwalić się własnoręcznie zrobionym sprzętem elektroakustycznym: subwooferami, głosnikami, wzmacniaczami..."
- widzisz tu cos o pytaniach jak zrobic kolumny??

chodzi o to ze nawet nie spojzales na opis tego dzialu, bo gdybys spojzal to na pewno bys tutaj nie umiescil tego tematu.

zreszta juz nie aktualne temat zostal przeniesiony...

mułe18, jeżeli chcesz np żeby niskotonowy miał 30 cm to kolumny beda wyglądały jak jakieś estradówki lub a'la altusy, myślę że lepiej zastosować 2X20cm na kolumne. Dzieki temu będzie można uzyskać bardziej smukły kształt.

Ogólnie cokolwiek byśmy ci nie polecili to i tak nie masz zestawu pomiarowego i nie masz jak zrobic zwrotki, Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie w twoim przypadku przejrzenie gotowych konstrukcji i skopiowanie którejś.

Hmmm...
2x165kep + xt19 :P
Basu z tego bedzie naprawde duzo i to z jaka jakoscia... miodzio :)

hmmm wszystko do pomiaru jest!!:)

wlasnie jesli chodzi o smukle kolumny to mi sie takie nie podobaja za bardzo:)

wole takie bardzie masywne(niestety jestem wzrokowcem):).

aha a do jakiego dzialu zostal przeniesiony ten post??

hmmmm widzialem je juz......no zajefane tylko ze to juz za duze kolumny;/

ja bym potrzebowal na 100 cm wysokosci:)

z jakich dobrych glosnikow mozna zrobic kolumny aby ladnie graly??

i jeszcze chcialem sie zapytac do jakiego dzialu mam dac posta JAK CHCE ABYSCIE POROWNALI MI 2 GLOSNIKI BASOWE , KTORY LEPSZY??

POZDRO

najlepiej powiedziec kup sobie altusy!!!!

tylko ze altusy nie sa za pieknymi kolumnami!!

ja was tylko prosze zebyscie zaproponowali jakies glosniki z ktorych moge zrobic kolumny do 1200zl:)nic wiecej!!

napedzal to bede ampitunerem YAMAHY:)

taki ampli da może z 60 - 80w max więc nie ma to raczej mowy o zasilaniu 12'...
to mają być fronty w kinie czy jak skoro ampli zasilasz ?

te kolumny potrzebuje jako stereo do kompa podpiac bo nie mam na czym muzy sluchac;/

a jesli chodzi o ampli to sie zastanawiam czy go sprzedac i kupic jakiegos wzmacniacza>bo ja ten sprzet potrzebuje podpiac pod kompa a nie do kina domowego:)

jak myslicie sprzedawac czy nie??

aha i jeszcze mam propozycje takich glosnikow

http://allegro.pl/item115430858_high_end_tonsil_gtc_11_130_nowe_gwarancja_.html

http://allegro.pl/item115431190__tonsil_gdm_18_80_fabrycznie_nowe_.html

http://allegro.pl/item114452817_gdn_30_100_11_tonsil_fabrycznie_nowe_glosniki_gw.html

co o tych glosnikach sadzicie...tylko nie piszcie ze lepiej kupic altusy bo te kolumny maja brzydki wyglad obudowy

pozdro

mułe18 napisał:
http://allegro.pl/item115...gwarancja_.html
za tą kase można mieć już g20...

co do średniaka to cena też wysoka jest :/

proponuje poszukać jakieś gotowej konstrukcji i ją sklonować ,
bo będziesz miał straszne problemy ze zwrotką.

nie wiem czy stosując te głośniki zmieścisz się w 1200zł.
same głośniki to z przesyłką najmniej 900zł.

mułe18 napisał:
a jesli chodzi o ampli to sie zastanawiam czy go sprzedac i kupic jakiegos wzmacniacza>bo ja ten sprzet potrzebuje podpiac pod kompa a nie do kina domowego:)

jak myslicie sprzedawac czy nie??
jeśli będziesz miał tylko stereo to nie wiem po co Ci amplituner :)

wiem ze najlepiej skopiowac projekt koilumny:)

tylko ze jest taki problem ze juz szukam od 2 miesiecy projektu ... i nic:)

ja potrzebuje kolumny z basem 30 cm i ktora ma mnie wiecej 100cm wysokocci:)

zas glosnikow jest sporo ale nie wiem ktore wybrac....te glosniki ktore podalem wczesniej wlasnie nie wiem czy sie je oplaca kupywac i czy beda ladnie graly:) glownie rozchodzi mi sie o bas:D aby byl w miare glosny i czysty:)

Powrót