• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

chcecie tubiszcza to macie :):):):)

• Autor wątku Autor wątku wovo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
co Wy na to ?? :) bo ja na to jak na lato :) wg. mnei przebija wszystko :)

Załączniki

• 160425_1.jpg
    160425_1.jpg
    30.2 KB · Wyświetleń: 0
W\Osdtatnio przedglondałem wiele stron zagranicznych o tematyce diy i zauwarzyłem ze w prawie kazdej konstrukcji nie ma głosnika wysokotonowego :| mozecie mi wytłumaczyc o co chodzi ?
Kolesie robie przepirkne wzmaki , tunery lampowe a kolumny oformnirowane z alu i na jednym głosniku ;/

tu chodzi o to że stosuje się głośniki które bardzo dobrze grają średnicą i wysokimi. a żeby uzyskac bass tworzy sięwłaśnei takie dziwactwa bądź linie transmisyjną.

[ Dodano: 2004-09-12, 08:35 ]
P.S. ...i bynajmneij te głośniki to nie sa alphardy :):):):):):)

nie stosuja bo jak sam napisales robia inne piekne rzeczy naprzyklad takie muszelki jak na zdjeciu a potem na wysokotonowke nie maja juz kasy :D

yyy... tylnia część wygląda jak kominek... może kolesie zrobili br z komina ? <lol>

słuchawki dla wielkoluda...:P
Ten głosniczek w ilu litrach siedzi ??? to się podaje z tubą czy bezzzzzzzz:P ???

Konstrukja naprawde bardzo fajna i mi sie podba ale kompletnie niepraktyczna.

Nie macie czego mu zazdrościć. Basu nawet z takiej tuby nie bedzie miał. Wysokie bedą kulać nawet jak zastowosał bardzo dobry i drogi głośnik. No i ta ilość zajętego miejsca.
A po co komu taka efektywność ? Jak ktoś robi takie konstrukcje to i tak pewnie nie zasila tego 3W wzmacniaczem lampowym bo stać go na więcej ;)
Po prostu maniak tub.

bardzo fajan i orginalan konstrikcja my dalej siedzmy sobei w teslach i tonsilach a na takie rzeczy patrzmy z zazdroscia nikt tego nie slyszale wiec sie nie wypowiadajmy

[ Dodano: 2004-09-14, 01:23 ]
ps a te glosniki to nie sa glosniki wspolosiowe?

Na samej gorze wygląda jak okap albo kominek , nic tylko sypać węgiel żeby to zagrało.
Pozdro

Chyba wiem jaki głośnik w tym siedzi. Mam inny projekt tuby na tym głośniku w Klang+ton. Głośnik ten wygląda dosłownie jak kwiat i chyba jest stworzony do obudowy tubowej ( widziałem kiedyś też inne jego aplikacje w sieci i zawsze były to tuby)
Dla zainteresowanych parametry:
Lowther PM6C:
Le:0,90mH
RDC:6,96
SD:206 qcm
Qm:2,74
Qe:0,44
Qt:0,38
fs:62,87
Vas:32,2l
Mms:11,86g
Rms:1,86kg/s