• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Chowający się bas

Reakcji
0
Witam, wczoraj rozstawiłem głośniki tak jak się zazwyczaj poleca czyli 2-3m od słuchacza i tyle samo głośniki od siebie. Stoją one na przeciwległej ścianie, gdy ja siedzę na przeciwko nich mniej więcej na środku, tuż przy ścianie. Gra o wiele lepiej niż poprzednie ustawienie, ale nie odczuwam (nie słyszę) basu jak siedzę, pojawia się on dopiero jak wstanę, na lewo i prawo od biurka, czyli prawie w rogach pokoju, da się coś zrobić, żeby to zmienić i żebym siedząc czuł (słyszał) te niskie tony?

Rozrysuj pomieszczenie i pokaż ustawienie głośników. Masz po prostu problem z akustyką pomieszczenia i ustawieniem sprzetu w nim...

Sprawdź czy masz dobrze podłączone głośniki miałem kiedyś podobny problem jak miałem zamieniony + z - jednej kolumny.

Bas sie ''kumuluje'' po rogach i scianach, jest go tam nadmiar, bo powstaja fale stojace dlatego glownie tam sie go tlumi.

Pomijam szkolny blad opisany powyzej.

Dziękuję za poradę, ale brnąc dalej - co można zrobić oprócz innego ustawienia kolumn w moim prawie kwadratowym pokoju?
Porządane jest ustawienie słuchacza na przekątnej pokoju, a głośniki w równej odległości od niej ?(http://www.hifi.pl/porady/ustawienie-rodzaje.php)
A może coś w tym stylu? - http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php
Po prostu - co pozwoli abym w końcu odczuł i usłyszał basy?
Czy 'połamanie' ścian, które w tej chwili są prawie gładkie bez mebli coś pomoże? Tj. ściana z głośnikami i ta, przy której siedzę ja.

Jak robiłem u siebie w pokoju pomiary, to w jednym miejscu w pokoju miałem taki nieciekawy efekt:

Między 100 a 200Hz dziura w charakterystyce i to spora bo chyba ponad 6dB. Pomiary farfield, tylko niebieski to nearfield na którym nie ma dziury.

james matko boska co to za pomiary :D weź to wygładź następnym razem zanim będziesz pokazywał bo oczy bolą :)
matjus zmieniaj rozstawienie kolumn, miejsce odsłuchu,a lbo zrób se przemeblowanie pokoju. Czyli kombinuj.

Powrót