• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ciekawy głośnik (zobacz real TiS, on-axis, NF) STX27/300/8SS

Ciekawe jest to ze glosniki 150W i 300W maja takie same cewki o srednicy 50mm. Wiec z czego wynika roznica w ich mocy? Macie jakas teorie?

Biedny STX teraz zostanie zasypany zleceniami na to cudo. Wiec pewnie wprowadza go do cennika :) Ciekawe jak wypadna testy mechaniczne i czy ten magnes nie wygnie kosza :) Zmora tub STX-a GDN9/150/8PJ to urywajace sie magnesy i delikatne tuby.

Sound Wave zamow jeszcze wersje 12calowa z potwornym magnesem i oczywiscie w aluminiowym koszu jemu chyba bardziej sie dobry naped przyda :)

Ten glosnik wyglada jak najedzony klesz :) To taki zart oczywiscie :)

irek, zawsze mozna kosz pospaw3ać i wzmocnic dodatkowymi rzeberkami ;-))))

[ Dodano: 2005-01-14, 00:37 ]
martwi mnie wychylenie ( co z obudowa TL ) spl jesli jest takie hmmmm ciekawe
zobaczymy cena / jakość .

ciekawi mnie dlaczego stx nie spróbuje zrobić czegoś ambitniejszego typu właśnie wyżej wspomniane 12 cali na aluminiowym koszu z potężnym magnesem i przystosowanym zawieszeniem - myśle że nawet jakby kosztował koło 150 to by byli klienci na takie cudo

ten kosztuje 90zł (mniej więcej)
głośnik wyrzymuje koło 100wat free air!! (muzyka) oczywiście jak by mu tak zapuścić 10Hz to napewno wymięknie przy 5watach :P

SPL liczone matematycznie na podstawie TiS (tak samo podaje Beyma i peerless tyle że ta pierwsza podaje przy stałym napięciu 2,8V)

ważne że głośnik ma potencjał. co do wzmocnienia kosza - to przeciez stal łatwo moge coś podspawać :P

Z tym spawaniem to może być różnie, przecież powstają naprężenia i kosz może sie odkształcic, o efektach nie musze mówić.

pozdrawiam!

Z tym spawaniem to może być różnie, przecież powstają naprężenia

hi hi hi to zawsze mozna dokleić hi hi hi obecnie mamy takie mocne kleje ze hejjj. ot osmiorniczko/poxipol i kilka precików stosowanych w produkcji płotów. buhahaha

głosnik wydaje się byc bardzo interesujący do zastosowań blokowiskowych .
Myśle ze smiało da rade w pokojach o 30m^2 gdzie i tak subniski bas ma problemy z rozwinieciem skrzydeł . Impulsik zabije ;-) bo z Qts 0.2 do Qtc 0.5-0.6 daleko

jaki jest Vas?????? hmmmmm Sound Wave, jestes w stanie dopomóc/pośredniczyć przy zakupie funkiel nówki niewygrzewanej ??????

Nie no ale z tym koszem to naprawde trzeba uwazac pomyslcie co by z nim było gdyby spadł z tego biurka:D

to fakt niestety na głośnik raczej trzeba uwazać.... ale to się jeszcze okaza bo chce go dać na probe do subwoofera samochodowego (zasilanie mostkiem TDA z przetwornicy irka)... ale myśle że w domu jak nikt nie będzie rzucał kolumną to nic niema prawa się stać samo z siebie. estradówka to niejest więc nie musi spełniać norm na rzuty z 2 piętra :P

z tym spawaniem zartowałem..... Vas narazie 130L głośnik jeszcze mało chodził więc troszke moze się coś zmienić ale generalnie widać że Qts nie przekroczy 0,2 max to 0,22 a to baaardzo mało.

no i genialny pomysł SW diabli wzieli ... przez mały błąd wyszła komercja ... a miało być tak pieknie :(

Sound Wave Jaką proponował byś obudowe do tego głośnika. Ja sie bawie narazie w WinISD ale narazie nie potrafie sie zdecydować bo mi czasem bardzo małe budy wychodzą.

Powrót