• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ciekawy "Visaton Tower" - co o tym myślicie ? :&gt

Reakcji
0
Witam,
co myślicie o takiej koncepcji kolumn ?
Może ktoś słuchał kiedyś czegoś podobnego ?
Wczoraj zobaczyłem ją w starym katalogu visatona i musiałem po prostu zeskanować :)
kopiascan10wc.jpg

kopiascan21jp.jpg

A tu jak ktoś chce foty w lepszej jakości:

Ciekawe ale jak sam widzisz niska efektywnosc wywolana drastyczna korekcja zwrotki bo glosniczki frs to nie sa gornoloty.
Mysle ze przy tym nakladzie srodkow jestes w stanie cos lepszegoz robic aczkolwiek moze bardziej konserwatywnego.

MarekW, właśnie - słyszałeś FRS 8 (m 8) ?
jak to gra ?

a co do towerów - no właśnie raczej ogólna forma mnie zainteresowala :)

Te male tweeterki nadaja sie do zestawowo tylnych, moze centrala, lub jako wogole do zestawow wspomagajacych TV czy PC. Przy odpowiednim natezeniu (ilosc) i filtrowaniu moze do 18KHz pociagna. Ogolna zasada tej kolumienki bardzo ciekawa. Takie kolumny graja bez dogiecia i maja inna przestrezen bo trudniej je zlokalizowac, zatem jako tyly rewelka, albo nietypowe stereo.

Mała efektywnośc wynika z zastosowania w100s , mały głosnik , jeszcze zapewne mocno stłumiony zwrotnicą nie pozwolił na jakieś szaleństwa. Pewnie chciali mnozliwe duzo basu usyskać no i musili na efektywnosc stracić.

Powrót