• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ciemna yamaha rx397

Reakcji
0
Witam, kupiłem już taką ogólnie z zamysłem budki na uni, jednak może by spróbować ją uruchomić, w necie ktoś miał podobny problem i zmiana zenerki pomogła, w tej mojej jednak nie. Jak jest wszystko podłączone to na trafie czuwania ledwo 50v jest a na wtórnym nic, jednak jak wyjmę tą płytkę ze wzmacniacza wtedy na pierwotnym ładnie trzyma 230 a na wtórnym 16v co jest podobno stanowczo za dużo, ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny ?

Chciałem ale ma ponad 5mb i forum nie przyjmuje

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dobra, manual miałem stąd http://elektrotanya.com/yamaha_rx-397.pdf/download.html , a tu ktoś opisywał podobny problem http://www.forums.hcsd.com.au/cgi-bin/forum/Blah.pl?m-1 tą zenerkę 3v zmieniłem ale ciemno nadal i IC253 również, ale zamieniając go na 621 bo tych 421 nie ma już dostępnych .

Witam a próbowałeś załączyć trasformator główny, zwierając RY251? usterki bym szykał w okolicy trafka pomocniczego np.q254.

Ostatnia edycja:
Na krótko nie próbowałem, właśnie małe trafo jak wyjme całą tą jego płytkę ma 15v ale jak wepne do tej drugiej to już nie ma napięcia

masz może jakiś zasilacz +5V , ja bym zwarł RY251, żeby odpalić traf główne i podać obce +5V na diody D603, D604, D605.

Na wyjsciu trafka może być 15V potem jest stabilizator + 5V , trafko musi załączyć przekażnik 12V RY251.

Jest też możliwość że jest coś innego uszkodzone i sygnału załaczającego (power realy) niema.

Tak mi się wydaje że w tym pdf na czerwono są napięcia podane przy poszczególnych elementach, to chyba mi nic innego nie pozostaje jak lecieć po kolei z tym na tych 2 płytkach i zobaczymy co z tego będzie

Ja bym zwarł trafo główne i zobaczył czy koncówki mocy są sprawne (nie dają napięcia stałego +/-), no i sprawdził czy jest jakieś napięcie na Power Realy, odpowiada za załączenie trafka głównego.

Ok w wolnej chwili lukne na to jak mówisz, dzięki i dam znać jak mi się uda dobrać do tego

trafko pomocnicze załacza trafo główne a +5V to pewnie zasila procesor sterujący i całą jego oprawę napięcie na koncówkach sprawdzaj na L103 i L104

Na złączu PRY sygnał z procesora nie mam sygnału (brak napięcia), jak rozepnę układ w tym miejscu i dam +5 to przekaźnik od razu klapie, na pozostałych złączach jest mniej więcej jak powinno być, S10 czyli 10V które idzie na stabilizator, jest 4,99V które wraca z D604 , PDET z procesora ~4,30V ,i /RES ~4,60V

Ok dzięki, jeszcze jej nie rozbieram w sensie ostatecznie zostanie z niej buda dla uni, ale trochę jeszcze może z nią powalczę.
Zostaje mi teraz chyba sprawdzenie tych okolic :

schemat jest, może dojdę do czegoś sensownego :

Powrót