• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ciężki temat, Audio za 400zł +-200zł

Na początku napisałem jakie to auto :) Po samej budowie byś zauważył że pod fotelem ledwo wzmacniacz wejdzie a co dopiero sub w obudowie.

No nic, w tym wypadku chyba zostaje sobie darować :?

3 way z dobrym, niskoschodzącym woferkiem + dobrze przygotowane furtki.

W sumie 2 way też wyda, możesz sprobować AWXów + jakiś przyjemny tweeterek i powinno być troszke lepiej.
DLS r6A też w miare prezentują poziom.

Ostatnia edycja:
Hm, tak teraz sobie przypomniałem, radio ma odcięcie basu przy 140Hz z głośników w drzwiach bo drzwi mam z Poliestru, czyli bardzo lekkie ale i strasznie rezonowały jak ciut się przygłośniło. Wygłuszyłem je matami, co i tak daje efekt dużo lżejszych od OEMa ale dalej nie nadają się na skrzynkę pod głośnik.
Tak myślę, że w takim wypadku nie mam gdzie zamontować woofera i muszą wystarczyć te co mam aktualnie tj: 165mm cm PowerBass w drzwiach +tweetery w słupkach, 100mm głośniczki OEM toyota zaraz za tynymi fotelami w tapicerce.

A co z opuszczaną szybą boczną ? chyba że by zrobić podłużną komorę ale to ze 4L by miała, do tego nie sądzę bym dał radę umieścić ją w drzwiach bo tam ciężki dostęp przez różnego rodzaju wzmocnienia drzwi :/

Nie ma być głośno, ma być ładnie :)

z tego co widze troche od dzwinej strony masz to poukładane - proponuje popracować nad tymi drzwiami - te 200-300 zł w materiały wygłuszajace, moze komora - 140Hz to bardzo wysoko cięte wofery - całe pasmo basowe/subbasowe poucinane - myślę, że przyzwoity zestaw 2 way by Cię w pełni zadowolił w odpowiednio przygotowanych furtkach.
Tak samo ten głosniczek 10cm z tyłu - rozumiem - troche średnicy nie zaszkodzi, natomiast na pewno psuje całą scenę.

1. Zrobić porządnie drzwi
2. Zmienić ustawienia na radiu -> cięcie w okolicach 80/60Hz
+ ja dodatkowo wywaliłbym te 10cm - > sprzedał powerbassy -> za reszte kaski zainwestował w jakiś fajny przód (morel dotech/hertz hsk/ ama+ mission)

Ale jak już wspominałem nigdy nie widziałem by ktokolwiek miał takie coś zamiast schowka więc proszę najpierw o informację czy to dobre miejsce

jak juz pisalem my tak mamy ;)

I jak te przetworniki dalej zagrają w budzie 10L, bo jakby nie patrzeć to malutko, nigdy nie miałem suba o wymiarach mniejszych niż komora drzwi.
kiedys trzeba bylo wydac duzo na taki glosnik
dzisiaj za 200-250zl mozna juz kupic odpowiedni
i o dziwo potrafi to zagrac nisko (nie zawsze mocno)

W małej Civic jajko miałem podobny problem z miejscem.. zabudowałem miejsce na koło zapasowe :)
Hertz chodził aż miło!
Pomyśl o tym albo o nadkolach.

dd5535c650104b2a.jpg

Przebic sie ciezko bedzie z przodu bo raz, na srodku jest akumulator 70Ah, po prawej elektryczna pompa od wspomagania a po lewej znowu przewody od klimy i plynu.chlodzacego silnik. Do Civica sie nie umywa bo tam masz wszystko z przodu a nie jak tu czesc z przodu a czesc z tylu. Nadkola sa na wysokosci silnika z tylu wiec tam nie ma jak zamontowac ;-)

Co do drzwi, fakt jakos pokretnie to robilem a zapomnialem o schowkach, ale dalej mam obawy bo drzwi mam plastikowe a co za.tym idzie sa elastyczne i rezonuja jak.zetne glosnik nizej jak 140Hz mimo wygluszenia i w miare szczelnej komory.

Ale dalej idac, dzisiaj rozwalilem boczek z glosnikami 10cm (o dziwo fabrycznie tam siedzialy) i moze tam by.upchnac woofer ? Mysle ze po uszczelnieniu otworow byloby z 9L ale wtedy woofer bylby na wysokosci.klatki piersiowej, nie bedzie to zlego efektu powodowalo ?

Dobra, w czwartek koło 15 dam zdjęca z racji tego że aktualnie na działce jestem a tu internet pozwala na niekomfortowe używanie forum :)
Czekam ewe ntualnie na jakieś sugestie jeszcze ewentualnie.

Podnozek za maly mam ale dzisiaj kombinowalem i mam dobre wiesci.
Szczescie ze jestem na tyle maly ze oba szklane panele mieszcza sie.idealnie za moj fotel,a co za tym idzie za pasazerem mam 35L brutto pojemnosci (16cm x 52cm x 46,5cm; glebokosc/wys/szer).
Co zatem moge wsadzic za okolo 200zl ?
Moze moj 22cm Mivoc bo akurat na stanie mam ? Bass reflex do gory czy na fotel ?
Nie chce by pasazer mial bicie przy jezdzie ;-)

Dobra więc mam do wyboru Mivoca wsadzić do siebie a do Golfa do skrzynki ~18L dokupić coś innego w cenie ~200zł albo Mivoc do Golfa a szukamy czegoś do Toyoty, co polecacie ?

4Ohm, 100W RMS max 14cm głębokości jeśli o Toyotę chodzi i 22 Golf.

Powrót