• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

CLARION SRW1243

Reakcji
0
Witam,
chciałem prosić was o pomoc, mam przetwornik podany w tytule i chciałbym zbudować na nim suba do domu.

Pytania:
1. Czy zalecana obudowa przez producenta bass reflex to 53,8 l
2. 7,6 x 12.7 - te wymiary tyczą sie otworu bass reflex?
3. Czym go zasilić?? Czy może wybrać coś z oferty matronixa, czy może ktoś by coś polecił lub np. podjął by się budowy?

1. Tak
2. Tak
3. Ten głosnik ma zabójczo małą efektywność, więc będzie potrzebny mocny wzmak. zapytaj Irka z tego forum. On robi świetne wzmacniacze :)

P.S. Ze względu na wysoką wartość Qts polecałbym raczej obudowę wybrać zamkniętą.

OK spytam Irka, a jeszcze co do otworu bass reflex to rozumiem ze 7,6 to średnica? Czyli lepiej wybrać band- pass ? rozumie że wtedy bedzie to 35,4 l?

krzyhoo9 napisał:
tak, 7,6 to średnica.nie wiem czy dobrze odczytuje ale b-r ma lepsze zejście
Też mi nowość :grin: zejście to nie wszystko. Jak ma dudnić, to lepiej niech ma gorsze zejście, ale niech gra!

Pawel S. napisał:
tylo ze ja bym sie nie zdziwil jak ten glosnik w domu sie nie sprawdzi.
Bezimienny napisał:
no i ciekaw jestem jak glosno bedzie sie przeciskac tyle powietrza przez taki maly tunel :P

Popieram Cie, przypuszczam, że ten tunel ma sporo za mały przekrój dla tego głośniczka.

Niech kolega zrobi sobie symulacje w winisd i pokombinuje:-) Napewno lepiej mieć więcej opcji do wyboru;-)

Powrót