• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Clearaudio Delta 20 - odbudowa / przebudowa - czy warto?

Reakcji
0
Panowie, jakiś czas temu podczas generalnych porządków w piwnicy szwagra znalazłem skrzynki po kolumnach Clearaudio Delta 20.
O przywróceniu ich do oryginału raczej nie myślę ale może dało by się wykorzystać skrzynki do budowy małych budżetowych monitorków?

Wymiary: (WxSxG) ok. 35x23x19,5 cm czyli ok 10l objętości.

Głośniki 9cm i 16cm

kol1.jpg

kol2.jpg

Co by tu można wsadzić żeby to przyzwoicie zagrało?
Przetworniki muszą być łatwo dostępne i raczej tanie bo w tej chwili fundusz diy-owy kiepski.
Dobra byłaby jakaś parka, do której już powstały zwrotnice. Podpowiecie coś?

Przetworniki muszą być łatwo dostępne i raczej tanie bo w tej chwili fundusz diy-owy kiepski.
Tzn jaki masz dokładnie budżet i w jakich warunkach ma to grać? Specyficzne cofnięcie wysokotonówki powinno się pomierzyć, bo gotowe zwrotnice raczej do prostych ścianek są dostępne...

Obudowy wygladaja jakby mialy niegdy glosniki Philipsa. Moze warto poszukac w sieci i odbudowac.

Tzn jaki masz dokładnie budżet i w jakich warunkach ma to grać? Specyficzne cofnięcie wysokotonówki powinno się pomierzyć, bo gotowe zwrotnice raczej do prostych ścianek są dostępne...
Budżet jak najmniejszy, mogłyby zagrać w sypialni lub jako monitorki komputerowe zastępując stare creativy. Wielkich wymagań nie mam. Przy przebudowie raczej wyrównam front.

Obudowy wygladaja jakby mialy niegdy glosniki Philipsa. Moze warto poszukac w sieci i odbudowac.
Nie będzie łatwo znaleźć jakieś informacje, ale spróbuję. Mam do nich oryginalne zwrotnice więc sprawa rozbija się tylko o odnalezienie głośników.

Zakładając, że buduję nowy projekt na tych skrzynkach to fakt - nie przydadzą się.
Ponieważ nie znalazłem żadnych informacji nt fabrycznych głośników, zostańmy przy koncepcji z doborem nowych głośników i zwrotnic.
Każda rada będzie dla mnie cenna.

Trafiłem na tę stronę i aukcję również. Na obu są delty 1, u mnie są 2 (20). Różnią się nieco mocą więc nie wiadomo jakie konkretnie modele w nich siedziały, nigdzie nie znalazłem info o delcie 2

---------- Post dodany 25.05.2013 o 19:34 ---------- Poprzedni post 24.05.2013 o 19:02 ----------

Decyzja ostateczna: całkowita przebudowa. Front na płasko, br lub oz. Teraz potrzebuję pomocy w doborze przetworników, jak już pisałem jak najtańszych.

Po co front na plasko? Masz juz gotowe paczki z wyrownaniem czasowym. Wiadomo, ze na nowych glosnikach nie bedzie ono idealne, ale i tak lepsze niz na plaskiej desce.

Powrót