• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Closecik do RFR3112

Reakcji
0
czesc,

głosnik posiada parametry:
qts 0,34
qms 5,637
qes 0,37
vas 32,7L
FS 26 Hz

Producent podaje ze zamknieta obudowa 28L, WinISD qtc 0,7 wykazuje 10L. To dosc potezny głosnik wiec wydaje mi sie to 10L netto byc mało. Kogo słuchac producenta czy programu ??

dvd84 napisał:
no nie kombinuje tylko do BP potrzebna mi komora zamknieta o qtc 0,7
A czemu nie zrobisz zwykłego BR tylko cudujesz?
Do BP to trzeba mieć też trochę praktyki.
W przypadku tej obudowy obydwie komory trzeba naraz analizować, a nie każdą osobno.
Nie zrobisz dobrego BP jak teraz policzysz obudowę zamkniętą, a za chwilę zabierzesz się za liczenie obudowy bass-reflex.

cursor napisał:
A czemu nie zrobisz zwykłego BR tylko cudujesz?
Do BP to trzeba mieć też trochę praktyki.
W przypadku tej obudowy obydwie komory trzeba naraz analizować, a nie każdą osobno.
Nie zrobisz dobrego BP jak teraz policzysz obudowę zamkniętą, a za chwilę zabierzesz się za liczenie obudowy bass-reflex.
Bo mam BMW Sedana i wszelkie proby BR lub Closed mi sie nie podobaly dlatego chce sprobowac BP. Zgodze sie ze to skomplikowane i trudniejsze itd, ale wole sprobowac i najwyzej bedzie do kitu i strace jedynie te pare zl na plyte wiorowa ;)

niechcialbym tu rozwijac dyskusji czemu tak a nie inaczej i dlaczego to,tamto bo sie zrobi offtop że uuu.... :)

mimo to, moze mógbys napisac jaki litraz bys w konstrukcji closed zastosował?

dvd84, skoro producent podaje 27 litrow to tyle zastosuj
w obudowie BP czesc zamknieta moze miec nawet i te 10 litrow - tylko ze cala obudowa dziala zupelnie inaczej niz osobny b-r i osobny zamkniety

jak chcesz potestowac b-p to skopiuj jakiegos gotowca sprawdzonych firm

Powrót