• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

co do STX GDN 17/80/4/SC ?

Reakcji
0
jakie głośniki proponujecie do tych STX (http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=35)
planuje po dwa GDN 17 na kolumne w połączeniu szeregowym co da 8Ohm
dla GDN litraż granicach 35 - 40, albo i nawet 45l strojenie w granicach 40Hz

do tego myśle o kopułce Vifa D27TG-05-06 bądź Peerles DT100

i teraz kwestia czy 2-way wystarczy, czy lepiej dołożyć do tego np ARP tesli i zrobic 3-way?

prosiłbym o rady i sugestie

w 3way się nie pchaj kup sopranówke która toleruje niski podzial. ja bym polecał Vifke
pytanie czy z tym STX'em to nie będzie mezalians :P

hehe
czyli wezme vifke:-) zrobie kolumny i sie okaze:-) najwyzej potem wymienie front i stx'y na coś innego...
no albo vife na coś ze stajni stx'a:-)

mam nadzieje tylko ze nie bedzie dziury w okolicach 3kHz bo vifa tam zaczyna grać a te stxy to nie wiem czy podołają?
no zobaczymy

W pobliżu częstotliwości podziału, w układzie dwudrożnym, w torze głośnika nisko-średniotonowego, dość dużo można zyskać stosując odpowiednio dobrane elementy zwrotnicy (musi być co najmniej 2 rzędu). Można uzyskać nawet 3-4 dB podbicia nieco poniżej fp. Oczywiście nic za darmo - dzieje się to kosztem impedancji układu, która wówczas w tym zakresie maleje (dzieje się to w wąskim paśmie i wzmacniacze tego raczej nie odczuwają). Zatem dobra zwrotnica potrafi często zrekompensować opadającą ch-kę midbasa.
Z kolei zwrotnica 1 rzędu na głośnik średnio-niskotonowy (w postaci samej cewki), to straszne badziewie (zaczyna ciąć już od kilkuset Hz) i nie powinna być stosowana w typowych układach 2 drożnych.

i i tu się nie zgodze!! dobrze dobrny filtr 6dB/okt to optymalne rozwiązanie!! tylko trzeba wiedzieć co i jak i oczywiście robić pomiray. filtry 12dB/okt zwłaszcza "z podbiciem" charakteryzują się szybko opadającą charakterystyką a co za tym idzie mają najgorsze odpowiedzi impulsowe!! sproboj uzyskać prostokat przy takim filtrowaniu.....

co do zwrotnicy to jeszcze na nic sie nie zdecydowałem (no moze pozatym ze chce ja zrobic sam i chce zrobic pomiary - SW, JIG itd)

myślałem o filtrze II rzędu.. cięcie kolo 3kHz
liczyłem juz rożne filtry w jakichś programach ale zdaje sie ze są one mocno uproszczone i to nie jest dobre rozwiązanie ( chodzi mi o to ze liczą elementy w ten sposób ze oba filtry mają te same wartości C i L)

jesli mozecie doradzić to jak najlepiej sie wziąść za projektowanie zwrotki? wykonać pomiary w SW i wtedy będzie można wsio dobrać jak nalezy? i jak te pomiary zrobić? w gotowej obudowie, czy wystarczą same głośniki (nie pytam o szczegóły, tylko tak ogolnie bo dopiero jak zrobie JIg'a i reszte i troche poczytam to pewnie bede miał pytania:-)

moja kolejność postępowania
1) dokładny pomiar parametów TiS (do tego nie trzeba obudowy
2) pomiar wstępny charakterystyk (czy wogóle warto kombinować....)
3) projekt obudowy i jej wykonanie
4) dokładne dostrojenie obudowy pomiary charakterystyk
5) kombinowanie ze strojeniem i wytłumieniem (ciągle pomiary na bierząco co "jeden krok")
6) ostateczne pomiary charakterystyk w gotowej obudowie (od tego czasu nic nie ruszamy)
7) wstępny projekt zwrotki
8) zwrotka prototypowa
9) dostrojenie zwrotnicy - odłuchy - pomiary (tu poprawiamy wartości tłumików i ewentualnie korygujemy wartości elementow wpływających na charakterystyke)
10) testy wytrzymałościowe i odsłuchowe
11) jak 10 ok robimy docelowe zwrotki według wzorca :)

tak sobie czytam tego posta i rodzi się pytanko: ta Vifa D27TG-05 jest 6ochmowa, jak ją zaaplikować do kolumny która docelowo ma mieć 8 ochm???

tegoco sie od was dowiedziałem to nie ma to wiekszego znaczenia.. vifa mogłabybyć i 4Ohm
trzeba zrobić odpowiednią zwrotkę a wyznacznikiem impedancji kolumny jest głośnik niskotonowy (ten przetwarzający najniższe pasmo) (w tym przypadku dwa glośniki 4Ohm połączone w szereg co daje 8Ohm)
chyba ze sie myle?

Powrót