• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co na przód ?

Reakcji
0
Witam

Chciałbym zmienić mój zestaw z przodu obecnie podsiadam Dls R6A pod Orionem cobalt2100 i
i jakieś stare Heco (z rozbiórki 3 drożnych kolumn) pod Hifonicsem Son of Europa VIII.
Chciałbym kupić jakieś głośniki wysokotonowe, żeby w końcu zabudować je w słupki bo trochę przeszkadzają reszcie użytkowników auta te co są. Szukam czegoś do około 200 zł za parę (najlepiej używane). Myślałem o sc10n, xt19...; co oprócz tego mógłbym ewentualnie wziąć pod uwagę w tej kwocie i z jakim dołem mógłbym to połączyć ( do 400 zł używane rzeczy jak najbardziej), żeby to sensownie zagrało.
Wiem że czego by nie dołożył to i tak z R6A będzie trochę kupa, ale planuje z perspektywą wymiany woofer-ów na miesiącach.
Całość będzie cieta aktywnie i opóźniana z p99r, potem może by postrugał jakieś zwrotki i wsadził coś w stylu c910r albo drx9575.
Preferuje głównie muzykę: trance, r&b, rock.
Myślę, że dobrze określiłem mój problem i prosił bym o pomoc.

[ Dodano: 2009-06-11, 19:30 ]
Zapomniałem dodać :oops: z przodu mam ok 8L zamknięte komory.

skwaromir napisał:
Myślałem o sc10n, xt19...;
do samochodu? zapomnij :P
to musi byc cos co da sie nisko ciac
mi udalo sie kupic tanio wavecor (zobacz oferte proa)

czasami zdazaja sie okazje na allegro - trzeba by polowac na to

za niewiele wiecej jest chyba SEAS samochodowy
http://www.qba.com.pl/podzespoly.htm
skwaromir napisał:
co oprócz tego mógłbym ewentualnie wziąć pod uwagę w tej kwocie i z jakim dołem mógłbym to połączyć ( do 400 zł używane rzeczy jak najbardziej), żeby to sensownie zagrało.
a co ci sie nie podobalo w tym zestawie DLSa?

Może najpierw określ czego oczekujesz od sprzętu?
Co Ci aktualnie nie pasuje w obecnym sprzęcie?

U kumpla z r6a połączyłem seas'y h087, 1,5" kopułka. Cięte są na ok. 1,5kHz i zgrywa się to bardzo przyjemnie, nie odczuwa się strasznego braku średnich tonów.
Takie jak te:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=188075#188075
Kilka razy były już za 100zł/para na allegro(2 pary mam ja :P ), ostatnio był też komplet za 180zł/para, z tego co pamiętam to w igła stanie.

Bardzo łagodny tweeter, który sprawdza się w każdym rodzaju muzyki(kumpel słucha HH, jak puściłem u niego Cockera, Bajora czy Jopkową to zagrały tak jak trzeba).

Pawel S. napisał:
za niewiele wiecej jest chyba SEAS samochodowy

Jeśli można prosił bym o konkretny model.
bo jest tam coś za 183zł/szt :neutral:

Pawel S. napisał:
a co ci sie nie podobalo w tym zestawie DLSa
Dla mnie brak średnich i kiepskie wysoki za krzykliwe i momentami szeleszczące.
Ale kick jest klasa :mrgreen:

cursor napisał:
Może najpierw określ czego oczekujesz od sprzętu?
Fakt zapomniałem...
Średnich tonów których brak, detalicznych wysokich które są strasznie nie wyraźne.

cursor napisał:
Kilka razy były już za 100zł/para na allegro(2 pary mam ja :P )

Znalazłem jedną aukcje 77,77 zł :?: przyzwoita cena.
Może sprzedajesz ?? :wink:

skwaromir napisał:
Dla mnie brak średnich
w/w vifa ;)
wysoka efektywnosc, latwo napedzic, piekne srednie ktore trzeba niestety filtrowac o czym zapomnieli panowie z PROA :P
no a kicka tez nie brakuje ;)

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=186&Itemid=99 114,25zl w polinku http://www.polink.com.pl/pliki/cenniki/cennik_208.xls
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=99

mam tez do sprzedania peerless NDT-53 + C165IP
tanio i dobrze ale brak dobrego kicka :???:

skwaromir napisał:
Średnich tonów których brak, detalicznych wysokich które są strasznie nie wyraźne.
Najlepsza opcja to 3way, albo nisko cięty tweeter jak w przypadku kumpla.
Ja uważam tak:
- zostaw te r6a, tym bardziej, że kick Ci odpowiada(co mnie nie dziwi :P )
- zaryzykuj i wydaj te 100zł na te seasy, w razie gdyby się okazało, że to jednak nie to, to nie wydasz niewiadomo jakiej kasy
- pomyśl o sprzedaży tego oriona i inwestycji w coś wartościowego, ale mocniejszego(tak, mocniejszego), miałem okazję słyszeć R6A pod 75W RMS z PPI2075M(u kumpla) i miałem okazję słyszeć te same woofery pod 250W RMS na stronę z Zapco Studio 500, różnica jest kolosalna na korzyść tego drugiego. Pierwszy raz brzmienie R6A mi odpowiadało, potrafiły kopnąć jak było szybkie uderzenie stopy, a nie zagrać "poduchowato"
- zmień tego hifona jeśli zależy ci na większej ilości detali, ostatnio poszedł Audison LR 2x30W jak dobrze pamiętam, żałuje, że sam go nie kupiłem

Pawel S. napisał:
w/w vifa
wysoka efektywnosc, latwo napedzic, piekne srednie ktore trzeba niestety filtrowac o czym zapomnieli panowie z PROA
no a kicka tez nie brakuje
Z tą vifą jest taki sam problem jak w przypadku moich helixów H236, ano są mniej prądożerne, potrafią zejść niżej od r6a, zagrać subtelniej, ale nie zatrzepią nogawkami tak jak te DLS'y.

cursor napisał:
same woofery pod 250W RMS na stronę z Zapco Studio 500
Tylko, że tam to gra w 3wayu, więc głośniki są mniej obciążone średnimi i mogą nawalać:)
Fakt, to auto gra godnie:)

Marcy$ napisał:
Tylko, że tam to gra w 3wayu, więc głośniki są mniej obciążone średnimi i mogą nawalać:)
Zola z kuudłatym z SCA ostatnio testowali r6a na 3545, z tego co kojarze ma to on w 2way :wink:

Znalazłem na qba.com.pl te 27TFFNC/G za 102 zł cena raczej dobra.
zalecane cięcie 2,5 kHz tak się zastanawiam nie za wysoko do R6A ?

Pawel S. napisał:
mam tez do sprzedania peerless NDT-53 + C165IP
tanio i dobrze ale brak dobrego kicka :???:

Może do drugiego auta :wink: ale to wszystko przyszłość.

cursor napisał:
- zaryzykuj i wydaj te 100zł na te seasy, w razie gdyby się okazało, że to jednak nie to, to nie wydasz niewiadomo jakiej kasy

Wiem, że pieniądz nie jest duży jeśli miały by to być dobre kopułki.
Sęk w tym, że rzadko wymieniam sprzęt i chciałbym kupić coś co może zapewnić przyzwoity dźwięk jak na te pieniądze.

O jakimś Audisonie myślałem kiedyś ceny nieraz do przełknięcia, ale Zapco to nie moja liga :wink:

cursor napisał:
- zostaw te r6a, tym bardziej, że kick Ci odpowiada(co mnie nie dziwi :P )

Jeżeli zostawił bym R6A to na tweetery miał bym z 300 zł do przeznaczenia.
Szukam w używanych dlatego, że jest to większe pole manewru.

Te H-087 wydawały by się przyzwoite tylko hmm, żeby je jeszcze trafić w najbliższym czasie, oprócz tego te 27TFFNC/G, i na co w tej kwocie można by zwrócić jeszcze uwagę ?

cursor napisał:
Zola z kuudłatym z SCA ostatnio testowali r6a na 3545, z tego co kojarze ma to on w 2way :wink:
Ups, sorki:) jest po prostu auto z Wawy z R6A na zapco studio i tak skojarzyłem.
3545 bardzo fajny, mocarny piec;)

Marcy$ napisał:
Ups, sorki:) jest po prostu auto z Wawy z R6A na zapco studio i tak skojarzyłem.
Dobrze skojarzyłeś, obaj mamy na myśli auto Raadek'a :wink:
Był na gliwickiej wiośnie, a że do gliwic sam mam 40km to nie oczywiście nie odpuściłem tej imprezy :p

Zolę podałem jako przykład, że da radę to spiąć w 2way, kwestia używać gałek z głową.

skwaromir, z którego łukowa jesteś?

cursor napisał:
Dobrze skojarzyłeś, obaj mamy na myśli auto Raadek'a :wink:
Był na gliwickiej wiośnie, a że do gliwic sam mam 40km to nie oczywiście nie odpuściłem tej imprezy :p

Zolę podałem jako przykład, że da radę to spiąć w 2way, kwestia używać gałek z głową.

skwaromir, z którego łukowa jesteś?
Jakbym miał nawet 400km to też bym podjechał. Ale z 800 to za dużo:)
R6A jednak do 3way są stworzone i wtedy grają najlepiej.

Łuków w woj. Lubelskim ok 40 km do Siedlec

Marcy$ napisał:
R6A jednak do 3way są stworzone i wtedy grają najlepiej.

Wiem, że w 3way wypadają najlepiej, ale to nie ta kasa i możliwości...

Więc chciałbym dokupić do nich jakąś przyzwoitą górę, lub górę a potem wymienić
ja na jakieś inne wooferki...

Jeżeli masz ambicje, będziesz miał możliwości oraz kasę w przyszłości to zostaw R6A. Szczególnie, że jesteś z nich zadowolony. Kiedyś wrzucisz średniaka i będzie si.

Można by je zostawić narazie w tym aucie, ale jak 3way to już do drugiego bym je przerzucił i tam dziubał...

Znalazłem w ofercie qba.com.pl taki przetwornik jak TN 30 ktoś wie co to jest warte, bo cena trochę średnia jak dla mnie, ale ponoć cięcie od 1,8kHz.
Czy w tej kwocie do 300 zł można znaleźć coś do można równie nisko ciąć jak te np. H-087 ?
I nast. pytanie z czym mógłby się dobrze zgrać ten 27TFFNC/G po zabraniu R6A ?

skwaromir napisał:
Znalazłem w ofercie qba.com.pl taki przetwornik jak TN 30 ktoś wie co to jest warte, bo cena trochę średnia jak dla mnie, ale ponoć cięcie od 1,8kHz.
Czy w tej kwocie do 300 zł można znaleźć coś do można równie nisko ciąć jak te np. H-087 ?
wavecor jest rowniez 30mm ale jak nisko go mozna ciac to nie wiem. jak dla mnie i tak bardzi nisko :lol:
http://professionalaudio.pl/1501/

Marcy$ napisał:
http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-vifa-xt25sc9004-p-1869.html

A takie coś?
Może w używce się znajdzie jakby co.
dopiero co to cos sprzedalem... :???:
on nie ma nic wspolnego z ferrytowym bratem :P

mniej wad ma peerless NDT-53 ale jakos nikt go nie chce kupic ze wzgledu na kwadratowy front :???:

No ten wavecor kape za drogi dla mnie.
Pawel S. napisał:
mniej wad ma peerless NDT-53 ale jakos nikt go nie chce kupic ze wzgledu na kwadratowy front
Hmm a już mi się te wykresy vify podobały :)
Mi takie coś jak kwadrat nie przeszkadza jak by się miał dobrze zgrać z resztą, ale gdzie go wyrwać w dobrej kasie ?[/quote]

skwaromir napisał:
No ten wavecor kape za drogi dla mnie.
ja za niego placilem 62zl :mrgreen:

skwaromir napisał:
Mi takie coś jak kwadrat nie przeszkadza jak by się miał dobrze zgrać z resztą, ale gdzie go wyrwać w dobrej kasie ?
no ja mam uzywki. tylko ze wolalbym sprzedac komplet z wooferami :???:

Powrót