Co polecacie najpierw zrobić ? całość zafornirować, a potem wyciąć otwory ?
Czy lepiej najpierw porobić otwory, a potem fornirować ?
Czy lepiej najpierw porobić otwory, a potem fornirować ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A masz frezarke? Jak chcesz wycinać te otwory?
Te zdjecia, ktore marian pokazal, ladnie obrazuja jak nie powinno wygladac frezowanie. Spalony material, pewnie za duzy posuw i stepiony frez.
W niektórych obudowach jest to ciężko wykonać i nie tylko ze względu na fronty. Np. W TL, forniry na fronty kleisz ostatnie, przy wycinaniu otworów naleci syfu do środka co nie do końca jest mile widziane.No dokładnie, skoro masz frezarkę to dlaczego jej nie użyć dopiero po nałożeniu forniru?
No chyba że kto inny robił fronty.
To proste, niestety większość koszy w HA ma 4-5 mm.. :-(Jeśli frez ma głębokość min. 10mm (co może się zdarzyć przy dużych, jak i mocnych głośnikach car audio), to można zrobić na odwrót (jeśli nie wiemy czy będziemy i jak wykańczać obudowę), najpierw frez, potem naklejamy fornir, wycinamy z grubsza nożykiem i wykańczamy frezem z łożyskiem.
To jest faktycznie kłopotliwa sprawa - zwłaszcza jeśli montujesz wytłumienie już na etapie klejenia ścianek obudowy. Ja podczas montażu obudowy (jeszcze bez frezów w ściance frontowej) montowałem już wytłumienie, a w miejscu gdzie miały być później frezy pod głośniki podklejałem worek foliowy - ale tak z luzem, żeby go później nie zniszczyć frezem podczas wykonywania otworów. Później, po frezowaniu wystarczy wysypać "urobek", przedmuchać w celu usunięcia resztek z zakamarków, i na końcu odkleić tę folię. Środek obudowy i wytłumienie pozostają czyste, bez najmniejszych śladów wiórów i pyłu po frezowaniu. Trochę z tym zachodu, ale da się zrobić. I z pewnością jest z tym mniej pracy niż z montażem wytłumienia w tunelu już posklejanej obudowy. | ![]() |
Te zdjecia, ktore marian pokazal, ladnie obrazuja jak nie powinno wygladac frezowanie. Spalony material, pewnie za duzy posuw i stepiony frez.
Tanim frezem duzo mozesz zrobic pod warunkiem, ze nie bedziesz frezowal na raz duzej ilosci materialu i nie dopuscisz do przegrzania.