• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

co nalezy rozumiec pod pojeciem system akustyczny

Reakcji
0
Witam, mam pytanie co nalezy rozumiec pod pojeciem system akustyczny oraz system naglosnieniowy???????

To mniej wiecej pytanie w stylu co to znaczy ladna kobieta :)

System naglosnieniowy to po prostu kompletny system od zrodla po kolumny glosnikowe. Taki moze sie skladac z samograja co ma wszystko w jednym albo z wielu roznych urzadzen.

czyli jesli miałym wykazac elementy systemu nagłośnieniowego były by to te same elementy co toru fonicznego (mikrofon, zestawy glosnikowe, wzmacniacze itd..)??

A jesli chodzi o okreslenie co to jest system akustyczny???

Ogolnie chodzi o to że mam stworzyć opis systemów nagłosnieniowych oraz systemow akustycznych i niebardzo rozumie co kryje sie od pojeciem owych systemów.

jaryjarek napisał:
czyli jesli miałym wykazac elementy systemu nagłośnieniowego były by to te same elementy co toru fonicznego (mikrofon, zestawy glosnikowe, wzmacniacze itd..)??
Raczej tak.
System akustyczny to wg mnie naglosnienie w polaczniu z pomieszczeniem odsluchowym.

Mikrofonu nie zaliczał bym do systemu nagłośnieniowego. Raczej kolumny, wzmacniacze, equalizery, ewentualnie kable łączące to wszystko - to jest system nagłośnieniowy. System akustyczny to to samo plus ustroje akustyczne, dyfuzory, płapki basowe, wygłuszenia itp uwzględniający akustykę pomieszczenia itd.

Ale mówię to z punktu widzenia praktycznego, nie teoretycznego. Teoretyczny mnie zupełnie nie interesuje :razz: NIe wiem co tam mądre głowy mogły wymysleć za definicję systemu nagłośnieniowego, ale podejrzewam że to samo ;)

Mikrofon jako zrodlo tez sie wlicza. System to cos modulowego i najczesciej elastycznego czyli z mozliwoscia dopasowania pod konkretne potrzeby. Najlepszy przyklad to po prostu systemy naglosnienia estradowego.

Powrót