• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co sadzicie??

Reakcji
0
Witam co sadzicie o projekcie na kolumny które chce sobie zrobić. Bo mianowicie chce mieć kolumny na takie małe imprezy i myślałem nad zastosowaniem w jednej kolumnie głośników: 2x STX GDN27-150-4 SC i do tego głośnik wysokotonowy jakiś tubowy cos takiego jak jest w ZEUSACH :D. będzie to obudowa b-r o wymiarach mniej więcej 90*34*30. Wiecie nie zależy mi na jakości !. A i te kolumny będą napędzane wzmacniaczem 120W na kanał, czy tyle wystarczy?. A jak macie jakieś inne propozycje to podajcie :+). DZIEKI Pozdrawiam !!!!

kombinacja 27 stxa i tuby tonsila 9-12 (jak w zeusach) to moim zdaniem nie trafiony pomysł. Po prostu nie wykożystasz z tą basówką jej możliwości, a cena tej tuby to pewnie ze 3x ten stx!!. Spokojnie wystarczy tuba 9/80/5f. Kiedyś robiłem podobne kolumny tylko że 3drożne, 2x gdn 25/150/8 sc, środek tonsila gdm 16/80 i tuba 9/80/5f którą i tak wymieniłem wkrutce na kopułke gdwk 10/80.

Dla czego robisz na 4 ochmowych basówkach?? jak połączysz je szeregowo to jeszcze bardziej zaniżysz pasmo peszenoszenia.
ogolnie mało przemyślane

No to powiedzcie czy lepiej zrobic z 2 glosnikami 4 ohm i podlaczyc szeregowo tak zeby dalo 8 ohm, czy lepiej 2 glosniki 8 ohm podlaczone rownolego tak zeby dalo 4 ohm. Bo koledzy mi mowili ze przy 4 ohm wzmachol bardziej sie grzeje i no ze bardziej cierpi niz przy 8 ohm. A na wysokie tony jeszcze sie namysle bo i tak kolumny bede robil po nowym roku :D

przy 4 omach jest bardziej obciążony bo oddaje dwa razy większą moc niż przy 8 a pewnie o to ci chodzi, żeby wycisnąć jak najwięcej.Jak zamierzasz sterować te kolumny z domowego wzmachola to na pewno będzie się przegrzewał. Przy dwudrożnym systemie lepiej jest połączyć je równolegle ,jak chcesz 8 omów to musisz mieć 16 omowe głośniki a stx chyba takich nie ma.

a co za roznica czy równolegle czy szeregowo ?? co to ma za związek z ilością dróg?? jedyne co to przesunięcia fazowe w wyzszych rejestrach mogą być większe.... ale przy takiej konstrukcji to napewno niema znaczenia

przy 4omach wzmacniacz nie oddaje dwa razy większej mocy- az tak nie upraszczajmy. natomiast znacznie rośnie moc strat co jest przyczyną mocniejszego grzania sie końcówek mocy oraz rośnią zniekształcenia oddawanego sygnału.

2 x 27 :O przy 120 W !!!!! bez sensu !!! już nie wspominam o przepaści w paśmie :P

lepiej jakby to było 2x 22 więcej bys z tego wycisnoł i średnie były by lepsze.... zależy jak duży pokój bedzie do nagłośnienia... ale ze 120 W na kanał to mało jak dla STX...

Z tą różnicą jest tak że niestety cewka głośnika tworzy dla niego filtr górnozaporowy który w znacznym stopniu wpływa na pasmo przenoszenia, łącząc głośniki szeregowo indukcje cewek sumują się i górna wartość pasma jeszcze bardziej się obniża a dziura się powiększa.

wcale tak niejest :P niszar moze i teoretycznie to coś w tym twoim wywodzie by się znalazło. ale praktycznie w pomiarach nima roznicy czy głośniki są połączone szeregowo czy równolegle. charakterystyki są niemalże identyczne.

Sound wave - żeczywiście teoretyzowałem :) ja zawsze łącze równolegle,choćby dla tych 3ech db:D

czy zeregowo czy równolegle, to czy bedzie to +3 dbczy + 6 dbczy - 3 czy 6 db zalezy od tego ile mocy bedzie oddaane na klumne w stosunku do oddawanej mocy tylko na kolumne z jednym głosnikiem ;)

[ Dodano: 2004-12-17, 21:07 ]
jak ktoś nie skapowal to niech sie pouczy filozofi i MYSLENIA :)

2x GDN 22-120-4 SC + GDM 14-100-8 SC + GDWT 8-150-8 PJ :+) oczywiscie wszystko STX :D jaka zwrotnice mi do tego polecianie bo ja nic nie wiem o zwrotkach :P a sam nie umiem zrobic to chce juz kupic jakas gotowa jak znacie jakies stronki w necie to podajcie :D

120W na kanał to dla jednego bedzie zamało wzmacniacz powinien miec ze 300W na kanał jezeli ma byc na imprezy.

Powrót