• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co to za głosnik?

Reakcji
0
Witam serdecznie.
Panowie,czy ktoś z Was miał do czynienia z tym głośnikiem?
http://www.highfidelity.pl/foto_testy/1311/pmc/09.jpg
Na pierwszy rzut oka wygląda na Seas-a 27TDFC z zamontowanym frontem od Seas-a 27TBFC/G:) Oznaczenie producenta to HF PMC/SEAS 27 mm więc to seas.Pytanie tylko czy jedynie ubrali go w nowy garnitur?czy to zupełnie inny głośnik? :biggrin:

Pawle,nie pytałem bo pewnie napiszą mi że to ich głośnik produkowany(modyfikowany?) na zamówienie dla PMC.

no i?

wszystko zalezy po co ci ta informacja
jezeli masz okazje tanio kupic to nie wiem czym sie przejmujesz - przeciez i tak go pomierzysz
jezeli go masz i jestes ciekaw co to jest to posluchaj i sam sie wypowiedz :p

ja mam kilka OEMow od seas'a

Nie mam tego głośnika,i szukam informacji na jego temat zanim zakupię np SEAS PRESTIGE 27TDFC a okaże się że to zupełnie inny głośnik.Ten oryginalny robiony dla PMC jest praktycznie nie do kupienia za rozsądne pieniądze:(

Ten oryginalny robiony dla PMC jest praktycznie nie do kupienia za rozsądne pieniądze

Tak jak by to miało jakieś znaczenie.
Jest dużo konstrukcji z których nie idzie dostać zastosowanych głośników, ale to nie znaczy że lepszych od nich nie ma, które można kupić normalnie w detalu :)

Któregoś roku na AS gość opowiadał że głośnik wysokotonowy zastosowany w jego konstrukcji, był strasznie drogi w budowie ponieważ jest złożony z kilku różnych głośników a głębokość ów głośnika to kilkanaście cm.
I co z tego skoro grał przeciętnie i nie dorównywał głośnikowi za parę stówek, którego można kupić normalnie w sklepie.

Ja bym się nie jarał tak bardzo tymi modyfikowanymi głośnikami, bo to chyba bardziej po to aby być "oryginalnym", że firma posiada kolumny na modyfikowanych głośnikach i żadna kopia tak nie zagra jak oryginał.

Marian nie rozumiesz, ma to wlasnie znaczenie. Nikt nie neguje ze nie ma lepszych glosnikow i nikt nie neguje ze mozna zastapic ten czyms lepszym.
Pytanie bylo inne...
Czy ktos wie cos wiecej na temat tego konkretnego modelu ktory jest pokazany w pierwszym poscie? Tego sie trzymajmy.

Ostatnia edycja:
To jest glosnik na zamowienie. To w ogole cud, ze widnieje tam napis seas oraz numer modelu. Wiekszosc firm w ogole by nic nie napisala.
Specjalnie wykonywane sa takie glosniki, zeby ludzie nie mogli tych kolumn klonowac ;)

To może zapytam inaczej?Poszukuję kompana dla Vifa M17WG-28.Ma to grać w TL.Który z głośników fajnie by się zgrał z tą vifą?

---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post o 12:00 ----------

Co do samego głośnika, nie musi być w cale modyfikowany w nie wiadomo jaki sposób, może być jedynie wymieniony front aby był "oryginalny".
Reszta może być jedynie marketingiem, dobrą ściemą.
To właśnie chciałem przekazać.
Marian ale ja to już napisałem w pierwszym poscie:)

W tym miejscu chciałbym podziękować Pogromcy Mitów za rzeczową i wyczerpującą informację na temat tego głośnika.Temat można usunąć

Proszę uprzejmie,mam nadzieję że się Pogromca nie pogniewa:)
"This is a three-way loudspeaker with a soft dome tweeter, made from a coated material, with a diaphragm diameter of 27mm, bought from the Norwegian SEAS. Its symbol 27TFFC-PMC suggests that this is a special version of the driver, manufactured only for PMC. This driver is called Sonolex and is cooled with ferrofluid. It has a plastic front, but PMC places a metal cover on it, which is there to make it stiffer. It has cut holes to improve the dispersion of the sound"

---------- Post dodany 17.01.2014 o 12:17 ---------- Poprzedni post 16.01.2014 o 11:07 ----------

Parę "oryginalnych" głośników PMC dystrybutor wycenił na 1530zł:lol:

Choc prawde mowiac w porownaniu do konkurencji nie jest az taka wielka. Wszystko jest budowane w europie, recznie, do tego gwarancja 20 lat plus marka i cena jest jaka jest :)

Powrót