• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co to za głośniki?

Reakcji
0
Siema, mam kolumnę Schneider 8027 LS (jesli można to nazwać kolumną, mniejsza z tym) i chcę wiedzieć co to za głośniki w niej siedzą. Rzucam opisy głośników
GDN jest opisany jako: Ko(takie dziwne o) 26 680-1583 3/00365 8837
GDM: B21 680-15691 3/00357
Wysokotonowy: Ko 27 680-15831 3/00365 8835

Co to za głośniki? Pierwszy raz takie widzę.

Może i wg. ciebie niskiej jakości ale żal żeby się zmarnowała, zwłaszcza że jest w idealnym stanie i działa. Mój egzemplarz jest w o wieeele lepszym stanie niż z linku Pawła.
Rzucam zdjęcia (trochę niska jakość, ale da się przeboleć, no i widać to co istotne)
GDN:http://abload.de/image.php?img=2013-08-0113.29.12hnuvq.jpg
GDM:http://abload.de/image.php?img=2013-08-0113.29.267ru2m.jpg
GDWK:http://abload.de/image.php?img=2013-08-0113.29.3849uva.jpg

Jutro dam znać jak to gra bo będę miał już wzmak.

Nie, ale przeciez nie może sie zmarnować! Z tymi nagraniami nie przesadzaj ;) Po prostu jak dostałem to wypada raz od czasu lub nie raz od czasu poużywać jak w dobrym stanie jest. Ty pewnie też jakbyś dostał kolumnę Tonsila jedną to byś podłaczył i słuchał ;)

Nie na temat...
Panowie zauważyłem, że nagminnie używacie pojęć GDM, GDN, itp. i robicie to błędnie. Oznaczenia te są wprowadzone przez Tonsila i dotyczą ich glośników. To, że akurat określenie GDN pasuje do głośników innych producentów nie powinno pojawiać się w waszych postach. GDN - Głośnik dynamiczny nisko tonowy, ale czy kopułkę np. SEASA nazwiecie GDWS ? GDWT ? Wtedy już normalnie piszecie, że głosnik wysokotonowy więc nie piszcie miszmaszem

Nie na temat...
a ja się nie zgodzę. GDM, GDN i GDW/GDWK/GDWT to znakomite substytuty nazw glosnikow.
kazdy kto sie w polsce interesuje naglosnieniem doskonale zna firme tonsil
a to ze ich oznaczenia glosnikow sa mega logiczne i latwe do zapamietania sprawia ze uzywajac skrotow kazdy rozumie o co chodzi ;)

@Comandante Chyba się nie zastanawiałeś się nad porównaniem, bo kleszcze a głośniki to co innego, tym bardziej że dentystą nie jest.

Nie na temat...
Kleszcze a głośniki to owszem, co inne, ale chodziło o nie czym, lecz co: korzystanie z czegoś z takiej wyłącznej przyczyny, że się to dostało. Tak czy owak, żarcik to taki tylko.

Spoko, ale już dosyć offtopu. Może i tak kolumna pierwszej jakości nie jest, ale chwilowo musi wystarczyć, a i szkoda wyrzucić. Może ją komuś opylę za parenaście zł. Tak czy owak chciałem wiedzieć czy te głośniki co tam siedzą są coś warte. Z początku jak miałem dostać tą kolumnę to myślałem że tam będzie siedziała jakaś Westra a tu kicha. No nic temat wyczerpany więc można zamknąć.

Czekam dnia aż Schneidery znajdą się na allegro z dopiskiem kultowe, high-end, złoty graal. Z linkiem do tego tematu. :D

Powrót