• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co wybrać - co lepsze??

Reakcji
0
Witam Wszystkich Forumowiczów!

Mam zamiar zbudować sobie głośniki do pokoju czyli jakieś 12m^2 i tu mam prośbę do Was: W co lepiej zainwestować i jakie rozwiązanie jest lepsze, kolumny dwudrożne + subwofer czy kolumny trójdrożne??

Przeglądnąłem dużo Waszych projektów, są naprawdę niesamowite, i zgłupiałem a napędzane będzie bardzo dobrze znanym wzmacniaczem UniAmp projektu Irka.

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi!
Pozdrawiam!

robienie suba w tym przypadku to nieopłacalna rzecz, lepiej dołożyć do lepszych mid-wooferów

18cm woofer powinien cie zadowolić

No i trzeba brać pod uwagę Uniampa... użytkownicy piszą że ma mało basu. Ja nie słyszałem więc nie wiem,ale wiem jedno,woofer 6/5" spokojnie Cię zadowoli w 12mk,sam taki pokój posiadam.

Dziekuję za odpowiedzi :) już troszkę wyjaśniam.
Po pierwsze kwestia pieniędzy jest bardzo skomplikowana, oczywiście odgrywa tu bardzo dużą rolę, jeżeli natomiast będę miał propozycję zestawu który troszkę kosztuje będę zmuszony uzbierać więcej pieniędzy a co za tym idzie budowa troszkę się wydłuży :(

Ogólnie to planowałem zbudować subwoofer na kostce TDA7294 bądź jej mostku i dlatego rozważałem budowe kolumn dwudrożnych, natomiast widziałem kilka bardzo fajnych konstrukcji trójdrożnych ale nie mam pojęcia jaki bass można na takim zestawie uzyskać :) dlatego proszę Was o pomoc :)

Moim podstawowym założeniem jest aby ładnie nagłośnić pokój i nie wydać na to zbyt mnóstwo pieniędzy :)

Pozdrawiam!

Chester a ty tego Uniampa masz czy też dopiero będziesz miał?

Bo tu chodzi o to że:
Jak już go masz to ja Ci podpowiadam byś szedł droga - "bez suba" czyli stereo....
Bo w przeciwnym przypadku jesteś narażony na dodatkowe koszty związane z subem a poza tym szkoda uniampa (który to mając duży zapas mocy) - zwyczajnie się by marnował na odciętych monitorach, Rozumiesz....

A jeśli UNI masz dopiero zamiar zbudować, a wybór padł by na 2.1 to analogicznie do w/w

Dlatego myślę że najtaniej będzie pujść drogą STEREO... albo patrząc na to z innej strony to być może zaoszczędził byś trochę $ na lepsze przetworniki.... (Seas ?)

Uniampa już mqam tylko obudowy potrzebuję :)

[ Dodano: 2010-09-13, 19:59 ]
Ale właśnie byłem skłonny zrobić do zestawu subwoofer poniewaz jak kolega marian wspomniał że podobno ta końcówka daje mało basu.

Podobno... , ja nie słyszałem i marian też nie więc nie wiemy (może ten ktoś kto tak twierdzi ma ciągoty na przytłaczający resztę pasma albo co gorsza jego samego - bas
wiesz rożnie to bywa... ;) )

PS jak byś nie zrozumiał o co mi chodzi to - chodzi mi o to że ty masz UNI więc przecież wiesz o tym najlepiej; czy ma mało, czy odpowiednio, czy ile ? :smile:

Chester11-86, więc rób zestaw 2.1 :)
A dokładniej składaj jakieś kolumienki do tego uniampa i już możesz słuchać na tym muzyki. A potem kombinuj ze wzmakiem do suba i samym subem, ale to już po monitorkach :)

To jednak postanowiłem zdbudować zestaw 2.1, bardzo możliwe że na tym nie zaprzestane i kolejną konstrukcją będą kolumny trójdrożne.

To teraz nic innego mi nie pozostało jak przestudiować mnóstwo postów o głośnikach :) Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to większośc osób chwali Tonsile, i chyba im się przyjże bliżej.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest sens zbudować kolumny podłogowe które posiadają dwa głośniki średniotonowe i jeden wysokotonowy??

Pozdrawiam!

Chester11-86 napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest sens zbudować kolumny podłogowe które posiadają dwa głośniki średniotonowe i jeden wysokotonowy??
Nie ma sensu. Ma natomiast sens stosowanie 2głośników nisko-średniotonowych i jednego wysokiego pod warunkiem że te 2niskośredniaki będą bardziej opłacalne niż jeden inny głośnik (dwukrotnie płacisz za midwoofera na kolumnę). Lepiej chyba zasotosować jeden lepszej klasy :wink: Dobra 18tka wystarczy Ci w 12m^2. Jeśli chcesz robić 2.1 to zrób coś na 13-15cm midwooferze, będzie to zgrabniejsze i do tego sub na głośniku 20-25cm (albo 17SW STXA w małej obudowie z membraną bierną).

Witam!

Mam pytanie odnośnie głośńików:

Kolumny do tego wzmacniacza mają być dla dziewczyny która słucha wszystko co zagra radio eska :P Zdecydowałem się na kolumny dwudrożne ale niestety nie mogę dobrać głosników :( jak zdecyduje się na jakimś to w następnym poście pisze że są lepszą z minimalną dopłatą i tak w nieskończoność. Jedni chwalą tesle inni tonsila.

Zwracam się do Was z prośbą czy moglibyście mi podać jakieś zestawy głośników wysoko- oraz średniotonowych?? Co najlepiej ze sobą pasuje?

Czy taki stx to zły głośnik?? :
http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=74896&Głośnik GDM-14/150/8 SCX STX&nadkat=Głośniki&kat=GŁOŚNIKI&nazwa=STX Średniotonowe GDM

Z góry dziękuje za odpowiedź!
Pozdrawiam!

dolphin123 napisał:
Chester11-86 napisał:
Czy taki stx to zły głośnik?? :
tak bo jest to glosnik sredniotonowy gdM a Ty potrzebujesz GDM. na stronie producenta wszystko znajdziesz. www.stx.pl

No właśnie chciałem zbudować na głośnikach średniotonowych i wysokotonowych dwie kolumny i myślałem że taki mogę użyć ale twierdzisz że on się nie nadaję, a mógłbyś coś zaproponować ?? :)

Powrót