• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co wybrać? Na pierwsze kolumny podłogowe

niema co chłopaki dawać się w droższe kopułki to będą moje pierwsze pożądne kolumny także nawet taka arv powinna być dla mnie zachwytem. Ja będę porównywać ten sprzęt do jakiś starych ale pożądnych kolumienek dual, altusów 110, nio i może kolumienek mojego kumpla oczywiscie Alpierdziela. Br od spodu zwiększa znacznie koszta konstrukcji bo musza byc kolce

Chcesz średnie bierz tonsile 16/50. na basie kuleją ale średnica jest fajowa nawet ostrą obniżkę cenową ostatnio widziałem chyba na dexon ale nie pamietam.

Tym bardziej ze sub tez bedzie

hmm nio niewiem. Ale myśle że zostane przy swoim tym bardziej że bardziej mi jednak zależy na basie a średnica ma poprostu być.

Znalazłem sklep i są w nim arn jednak nie ten model co chciałem także mój obecny zestaw będzie wyglądał tak:

2xARN150-05/4 oraz ARV104-04/8

znalazłem zwrotnicę: http://img457.imageshack.us/my.php?image=zwrot2yq.jpg
jednak jest ona dla arn 150-03 czy nada się do mojego zestawu??

Że się wtrącę do tematu .. tyle jest modeli arnów 150, która jest najlepsza? Czym one się różnią?

tak sie wydaje ze inne kopulki tylko troche drozsze ale trzeba 2 razy przesykle placic. Nio za tym stx pj bym byl bardzo ale niema zwrotki. A co z tą zwrotką co pokazałem będzie dobra??

P.S nie avr tylko arv przynajmniej mi sie tak zdaje

nioo a do arn niema. Chociasz może warto było by tego stx wziąść zamiast 2*arn co??

Co do zwrotki to może bym poczekał jakiś czas zanim by się ukazała i wtedy bym dokupił. Chociasz wydaje mi się że arn150 już powoli odchodzi w zapomienie bo niema juz go prawie w żadnym sklepie ;/

Nie samym basem człowiek żyje... tonsile serio grają pięknie średnie pasmo. Nie mają zejścia ale kopyto jest a jak była mowa sub będzie więc nie pożałujesz. tym bardziej w takim pomieszczeniu odsłuchowym.

chodzi wam o stx GDWK-10-200-8-PJ czy GDWK-10-200-8-AJ ?? STX moge kupić u mnie w mieście być może dostane również ciekawy br.

zbysiu napisał:
niema co chłopaki dawać się w droższe kopułki to będą moje pierwsze pożądne kolumny
no to lepiej bedzie wydac raz pieniadze a dobrze ;)
cudny90 napisał:
tyle jest modeli arnów 150, która jest najlepsza? Czym one się różnią?
05 ma lekki dolek przy 2,5kHz (o ile dobrze pamietam) ale w praktyce jedyna roznica to wyglad.
zbysiu napisał:
Chociasz może warto było by tego stx wziąść zamiast 2*arn co??
nie. GDN 18 SW ma gorszy bas i niewiele lepsza srednice. niewidze sensu kupowania tego glosnika. lepiej juz zastosowac tonsila GDN 16/50/6 ktory ma przynajmniej piekna srednice
zbysiu napisał:
chodzi wam o stx GDWK-10-200-8-PJ czy GDWK-10-200-8-AJ
roznica w brzmieniu jest minimalna

moja propozycja to 2xARN 150 + vifa D27.
jezeli chcesz koniecznie ARN + ARV to napisz na PW do irka i grzecznie popros o taki schemat zwrotnicy - wiem ze ma ;)

a z kad ja sobie wezme do tego schemat zwrotnicy??

Jak przeglądałem oferty kopułek to albo nie było do nich zwrotnic albo były za drogie. Czy jest jakaś inna tania kopółka zamiast arv do której jest dobra zwrotnica??

już do niego napisałem. |Nie no ta vifa odpada za taką kase?? chyba że z allegro dorwe używke. Może ktoś byłby chętny żeby zaprojektować zwrotke z tym stx??

zbysiu napisał:
Może ktoś byłby chętny żeby zaprojektować zwrotke z tym stx??

przecież to nie jest takie proste. Musiał byś zakupi głośniki i wysłać je do kogoś co ma sprzęt pomiarowy...

zrób kolumny z sc10n a jak nie to kup tego stx'a, daj mu tłumik i konda i tyle. Jeśli to twoje 1sze kolumny to napewno nie wyczujesz różnicy (wiem to po sobie :wink:

Powrót