• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co z scan speakiem?

Reakcji
0
Znikła oferta scan speaka z Timphany, wszelkie dane itd... Jeżeli pójdą taką drogą jak Focal, gdzie zakup głosników dla hobbystów został ograniczony to będzie szkoda. Pozostanie Accuton, może trzeba będzie następną konstrukcje na accutonach + eton zrobić?

Re: Co z scan speakiem?

colcolcol napisał:
Znikła oferta scan speaka z Timphany, wszelkie dane itd... Jeżeli pójdą taką drogą jak Focal, gdzie zakup głosników dla hobbystów został ograniczony to będzie szkoda. Pozostanie Accuton, może trzeba będzie następną konstrukcje na accutonach + eton zrobić?

przeczytaj wszystko jest tylo mały rozłam

http://audiohobby.pl/topic/1/3035#koniec

jakość wykonania peerlessa, vify mocno pikuje w dół .....przeniesienie produkcji do chin robi swoje, perless, vifa to już nie żaden hi-end (choc nie wiem czy kiedykolwiek nim był ;p zależy co uważamy za hi-end) technologia niby ta sama ale jakość wykonania to juz raczej z "sprzetu pod strzechy"..........wiec nie dziwię się że to co produkowane w europie trzeba jakoś oddzielić by nie było kojarzone z "chińskimi" wyrobami ...

Podziękował, poszukałem w Google ale nie znalazłem....nowy1 nie przewidujesz czasem odsłuchów dla forumkowiczów? pzdr

ale jaja :/
czyli vifa bedzie sprzedawana teraz pod marka scan speaka? :lol:
w takim razie co sie stanie z vifa? :|
az taka tandete teraz produkuja?

[ Dodano: 2009-05-26, 19:02 ]
ostatni tweeter w tej seri to peerless!
co tam sie dzieje... :roll:

Z ostatniej chwili:
za Discovery znajdzie się seria "Not so bad" a w niej znane głośniki GDWK... oraz GDN...
Widać nie tylko w Polsce kryzys uwalnia złe moce. Ale gdyby tak wykupili naprawdę Tonsila nie byłoby źle :)

troche marketingu .....

jedno mnie interesuje czy wszytko co markuja swoją nazwą bedzie robionie w danii ...

no i ile bedzie ta "ich" seria kosztować ...

jak ta seria discovery bedzie robiona w danii, bedzie mieć tą jakosć co kiedys vifki, peerlessy i zachowa przy tym cene vifek i perrelssa to bedzie midzio (ale szczerze w to wątpie by cena nie podskoczyla znacząco przez ten napisik na obudowie ;p )

bawolek napisał:
napisik na obudowie
Właśnie miałem o tym wspomnieć że pewnie cena pójdzie w górę :) Dobry sposóc w sumie na podwyżkę... Bo marka scana jest dużo bardziej poważana niż vifa... Jak ktoś wie co to potrafi i chce to kupić to i tak kupi a jak ktoś nie wie że to vify to kupuje scana i się cieszy bo pewnie i tak będzie tańszy niż seria revelator czy iluminator... Ale niestety za napisik to trzeba płacić...

colcolcol napisał:
Z ostatniej chwili:
za Discovery znajdzie się seria "Not so bad" a w niej znane głośniki GDWK... oraz GDN...
Ale że Tonsil??? A podasz jakieś źródło skąd to wiesz?

LuSzTi napisał:
jak mniemam to była ironia...
Z nadzieją w tle, wszyscy jadą po Tonsilku jak mogą, że złe, że słabe a to pierwsze przetworniki jakie się słuchało, a jakie kolejki były...mam do nich sentyment, no i marka polska, jedna z nielicznych znanych poza granicami ojczyzny zaraz za "wyborową" i "czystą".

Ja akurat nie twierdzę, że głośniki Tonsila są złe....wręcz przeciwnie, wychowałem się na ich kolumnach i dalej je sobie cenie...ale jakby na to nie patrzeć to Tonsil to niższa półka niż Vifa, Scan Speak czy Seas.
LuSzTi napisał:
jak mniemam to była ironia...
ta wypowiedź to jedynie odpowiedź na to:
melisław napisał:
colcolcol napisał:
Z ostatniej chwili:
Ale że Tonsil??? A podasz jakieś źródło skąd to wiesz?

a vify xt19 SS nie bedzie sprzedawal, wiec lipa - mam "tylko" vife... :(
btw vify xt19 i xt25 byly od jakiegos czasu opisywane peerlees v-line czy vifa? bo na mojej jest napisane vifa, do tego "made in denmark". a cos czytalem o spadku formy kopulek vify - to od zmiany nazwy firmy czy nie?

Na moich xt25tg napisane jest Peerless, z tym, że ja kupowałem je ze wspólnego zamówienia w sierpniu 2008r. Widocznie masz trochę starszy głośnik.

Caleb, tak, od kiedy tymphany przejal calosc to jakosc zaczela spadac
melisław napisał:
Widzę że z tymi nazwami to są cyrki
wcale nie - trzeba znac tylko historie

peerless przejal vife i zamiast vify mialy byc peerlessy v-line
ale ze klienci nadal nazywali je vifami bo byli do tego przyzwyczajeni to szybko powrocili do marki vifa ;)

teraz jak widac najlepsze klasyczne vify trafiaja pod marke SS :P

Powrót