• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co z tym mozna zrobic? :x

Reakcji
0
Witam...
Mozecie doradzic...?
Chcialbym zrobic sobie kino 5.1
pokój mam mały.. taki 5x5m
Miało by to słurzyć do oglądania filmów, sluchania techno...
Zależy mi na jakości

Ampituner Technics SA-DX940 5x100w

Ostatnio spalilem jeden z moich alusów .. [ tzn. wyplulo basowy znów ] i zastanwiam sie nad zrobieniem czegos konkretniejszego

Co do ceny.. jak najmniej :D najlepiej zeby sie to zamknęło do 1000zł-1200zł

Tak sobie myslałem, że w szawce leze jakis stary radmor, którego uzywalem przed tym co mam teraz... i moze by go do czegos wykorzystac?

tak patrzylem po rzeczach na allegro... i zastanawiam sie co mi jest potrzebne do centralnego, bo on niego chcialem zacząć

glosniki wysoko [1x] i sredniotonowe[2x]
zwrotnica [ tylko jaka... ? dwudrożna? ]
terminal
obudowa

----

bass-reflex chyba nie jest potrzebny przy tego typu glosniku?

[ Dodano: 2004-10-21, 22:40 ]
pytam o kolumny.. wydawalo mi sie ze jasno opisalem... radmor lezy w szafie i moznaby go jakos np. do suba wykorzystac?

Centralny jak każdy z pozostałych głośników z wyjątkiem subwoofer'a w zestawie 5.1 powinien przenosić możliwie szerokie pasmo, a zatem do centrala potrzebujesz:

1 x głośnik wysokotonowy
2 x głośnik średnio-niskotonowy

Zwrotnica tak jak do zestawu dwudrożnego, bo głośniki nisko-średniotonowe łączysz (w zależności od ich impedancji) szeregowo lub równolegle.

obudowa - tak, ale nie przypadkowa, tylko dobrze zaprojektowana :)

Bass reflex - czemu nie ? Wszystko zależy od głośników jakie zastosujesz (ich dobroci i charakterystyk teoretycznych w określonym rodzaju obudowy).

Terminal - tak

... i okablowanie wewnętrzne.

i jeszcze okleina ;]
a tak ogolnie to czemu jak glosnik centralny to od razu 2x niskosrednio ? nie lepiej kupic jeden lepszy ??
pozdro

bo gdzieś kiedyś ktoś pomyślał że central ma leżeć i żeby było symetrycznie walnął 2 niskośrednio po bokach. A w sumie możnaby zastosować normalną kolumnę - monitor np. jako centrala. tylko jak to położyć czy postawić żeby wyglądało?

Przemek napisał:
...tylko jak to położyć czy postawić żeby wyglądało?

hehe... dobre pytanie. Zastanawiam się jednak czy nie bez kozery stosuje się centralne 3głośnikowe. Pomyślmy o charakterystykach kierunkowych w układzie 2 midbasy + tweeter i dla porównania 1 midbas + tweeter...

Centralny moze byc w pionie jesli jest dostatecznie maly.
CHodzi o kierunkowosc i nakladanie sie wzajemne wytwarzanych pol dzwiekowych systemu.
Bose ma zupelnie inna technologie (rozpraszane pola) a kierunkowanie za pomoca specjalnego polaczenia glosnikow gdy np we frontach wystepuje wiecej przetwornikow nisko srednio malej srednicy.
Normy THX mowia co gdzie ma stac i jak promieniowac.

Oczywiście są konstrukcje bezkompromisowe gdzie w kolumnie centralnej głosniki ułozone są jeden nad drugim, a całośc wielkością przesciga TV. Tylko po co o tym teraz mówić. Kolega chciał zaćżac od centrala i niech zacznie. Pamiętaj tylko zeby już teraz wybrać jeden typ przetworników do wszystkich 5 kolumn, chyba ze chesz 5 kolumnz których kazda gra inaczej.
Pozdrawiam
PS
Chyba nawet lepiej kupic wszystkie przetworniki do 5 kolumn jest drożej ale zapewni realizacje planu. Bo po zbudowaniu centrala mozesz odpuścic bo nie starczyło kasy na reszte głosników.

Ogólnie wiadomo, że poziome centrale z trzema głośnikami (midbass,tweeter,midbass) oprócz tego, że ładnie wyglądają i dają się łatwo umieścić pod lub na telewizorze, nie mają żadnych zalet. Po prostu mają spieprzone charakterystyki kierunkowe.
W takich konstrukcjach często stosuje się niesymetryczne ustawienie głośników, np. układ 2,5 drożny. Wygląda tak samo, ale gra inaczej.

lamerskie pytanie... jak dobrze wymierzyć obudowy?

glosniki:
wysokotonowe - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33391519
sredniotonowe - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33391272 [ ten żółty ]
a do suba - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33391512
zwrotnice chcialem dac takie [ powiedzcie czy takie moga byc ] - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33164796
------------------------------------------------------------
a satelity to chyba poprostu będą altusy 110 które mam teraz... tylko powymieniam glosniki i troche przerobie [ jak na rysunku ]
------------------------------------------------------------
i wyszloby cos takiego ... obrazek w gifie jest tylko przyblizony
a w .cdr są normalne rozmiary tj. [ szerokość x wysokość x długość ]

Frontowe - 22cm x 100cm x 25cm
Satelity - 33cm x 65cm x 28,5cm
Centralny - 61cm x 23cm x 25cm
Sub - 45cm x 60cm x 45cm

foto:
glosniki.GIF

plik corela [ corel draw 9 ]
http://vengeance.com.pl/wrona/files/glosniki.cdr

Re: Co z tym mozna zrobic? :x

digital napisał:
Zależy mi na jakości

Na tych przetwornikach ( kopulki!) raczej bedziesz mial marna jakosc... juz lepiej popatrz gdzies w strone gdwk 11/100 jesli chodzi o wysokie tony natomiast reszte jesli ma byc tanio to TVM

Tak swoja droga to w tej aukcji dotyczacej tych przetwornikow to sa napisane takie bzdety ze sie w glowie nie miesci. Teksty napisane dla ludzi ktorzy kupuja cos co ma taki opis ze gdy go czytaja nie wiedza o co chodzi :-)

zamiast robić 5.1 lepiej tą kase wydaj na lepsze 2.1 , napewno bedzie ciekawiej gdy chocby satelity bedą na tonsilach 16 cm po dwa na kolumne bo wkoncu grają bardzo dobrze i efektywnośc spora a do suba coś sie wymysli lepszego ... to o wiele lepsza opcja niż 6 gównianych kolumn (5.1) potem można dorobić poco odrazu pchać sie ... 2.1 ci starczy praktycznie tak samo jak to 5.1 z wyjatkiem dźwieku przestrzennego który i tak jest tylko bajerem dla frajerów według mnie ale jak juzchcesz to pakuj kase na dobre 2.1 a potem sobie dorobic jeszcze tył i centrala i bedzie coś normalnego

[ Dodano: 2004-10-22, 23:07 ]
a pozatym od kiedy satelity sa 3 drozne a przód 2 drożny ...LOL

Powrót