• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co ze zwrotką ??

Reakcji
0
Kilka miesiecy temu zmienilem w samochodzie glosniki na helixy 62.1 wyjelem z niego stare glosniki 2 midwoofery i 2 tweetery i za nic nie moglem znalezc zwrotnic wydaje mi sie ze bylo to podlaczone rownolegle . Czy jest to mozliwe ??? Syczki maja wlutowany malutki niebieski kondensator wygladajacy mniej wiecej
tak

a oto fotki tweetera

z gory przepraszam za kiepskiej jakosci fotki .

Gdy kliknie się na zdjęcie nie ma innych zdjęć :P

Ale sam kondensator jest w pewnym sensie zwrotnicą ... W "prymitywnych" zestawach daje się tylko kondensator na sekcje wysokotonową. Np. w moich starych unitrach tak jest :)

I tak nic nie widzę :P Jeśli znasz podstawowe elemeny elektroniczne i mówisz, że jest tam tylko kondensator to on jest zwrotnicą ;) Chyba nie myślałeś, że zobaczysz cewki? :P

Wydaje mi sie ze jest to kondensator :) i nie myslalem ze beda cewki :) szczerze mowiac nie znam nawet schematu budowy podstawowej zwrotki , niestety jestem laikiem jezeli chodzi o elektronike i dlatego sie pytam.

Nie na temat...
Zrób porządną fotkę makro, tzn tweeter i aparat połóż na stole, żeby się nie ruszały, wyłącz lampe, załącz lampke biurkową, włącz autowyzwalacz i będzie git ;)

to jest pelna zwrotnica tego zestawu - kondensator na wysokotonowce zeby sie nie spalila. woofer pelnym pasmem.
to standardowy zestaw w "lepszych" samochodach. gra to nawet calkiem niezle.
jak chcesz prosto poprawic brzmienie tego zestawu to zmien konda na jakiegos MKT, MKP
jak chcesz juz lepiej zwrotnice zrobic to niestety pomiary potrzebne

Puki co to nic nie mam zamiaru robic z tymi glosnikami niech leza sobie w szufladce . Moze kiedys przyjdzie na nie czas .

Powrót