• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Coś dla symulantów-czyli konfrontacja symulacji z pomiarami

Taaa..
Symulator nic nie mówia, parametry głosnik tez, itp. Więc na co patzreć? Kolor membrany?
Moze sa tacy co sadza ze dobre granie to wysoki, podbarwiony , podbity o ladnych pare dB w zakresie 60-80Hz bas przy zastosowaniu małej obudowy.... a normalny bas nazywaja muleniem...

brencik, czasami mam wrażenie że z głośnikami to masz styczność głównie przez internet...

Shiver napisał:
Ja zaaplikowałem usher'a 8955 (8 cali) w obudowe 90 litrów
a na drugim krancu masz np mivoca XAW 210 ktory znakomicie sie czuje w 18-20 litrach :P

brencik napisał:
Symulator nic nie mówia, parametry głosnik tez, itp. Więc na co patzreć? Kolor membrany?
przeciez symulator to tylko narzedzie...
brencik napisał:
Moze sa tacy co sadza ze dobre granie to wysoki, podbarwiony , podbity o ladnych pare dB w zakresie 60-80Hz bas przy zastosowaniu małej obudowy.... a normalny bas nazywaja muleniem...
:???: jakie ty chlopie masz glosniki?

Jeżeli mamy wiarygodne parametry głosnika symulacje się przydają... Ale nie po to by oceniać głośnik a porównać z innymi. I co dziwne to się sprawdza... przynajmniej ja kilka razyu przeżyłem miłe zaskoczenie gdzie winisd bardzo ciekawie wywróżyło mi to co będzie w rilu.

Mam głośnik noname strojony na ucho na około 27hz w budzie około 60 l głośnik ma 32cm i jakoś nei słychać żeby mulił :P mulił jak miał wyższe strojenie wtedy nie dało się go właśnei słuchać przy strojeniu 35hz bas w ogóle jakby wypadał z rytmu muzyki... Teraz nie można powiedzieć że nie nadąża za muzyką, świetnie to słychać naprzykład w "Generation - Limp Bizkit" i wielu innych piosenkach z szybkim basem. Zejście ma kosmiczne :). I czy jest coś złego w takim strojeniu?

im nizsze strojenie tym bardziej obudowa zbliza sie do ch-ki obudowy zamknietej. tak naprawde tak niskie strojenie daje ci glownie wieksza wytrzymalosc mocowa.

edit:
Mam głośnik noname strojony na ucho na około 27hz
jak to na ucho? ;o

Tonsil 20 80 2 vs stx 22 140 8 SCX

stxgdn221208scxpm1.gif
tonsilgdn20802ap8.gif

Yoshi_80 napisał:
Zdruga sprawa to fakt, ze 45L to za mało. Taki litraż jest odpowiedni dla dobrej 8 calówki.

Szkoda ze wiekszosc producentow kolumn i subwoferow o tym nie wie i pakuja 8 calowki w 20 max 30litrow :)

to zadna sztuka wsadzic glosnik w duze pudlo i sie cieszyc ze nisko bas schodzi. Sztuka jest zrobic mala obudowe w ktorej pokaze sie niski bas.

Jak zwykle Yoshi_80 zyje teoriami, zapytalbym o jakies przyklady 8cali w 50 litrach ale jak zwykle nic nie odpowie.
Oczywiscie mam charki gdn20/80/2 w 45litrach b-r i sa modelowe, piekne zejscie efektywnie dzialajacy bas. Szkoda ze jakos to dziwnie mulowato gralo. No ale pozcatki sa trudne bo ja mam w domu kolumny na tym glosniku i mam 62litry bo tak pokazal symualtor. Dawno dawno temu to bylo.

A co do stx-a 22scx to musze powiedziec ze tonsil juz mnie nie interesuje bo za nizsza cene mam glosnik pod kilkoma wzgledami lepszy i grajacy prawie identycznie jak tonsil.

No i wreszcie na charce widac uwielbiany przez Yoshiego_80 Baffle step!! :)

irek napisał:
A co do stx-a 22scx to musze powiedziec ze tonsil juz mnie nie interesuje bo za nizsza cene mam glosnik pod kilkoma wzgledami lepszy i grajacy prawie identycznie jak tonsil.
czyli smialo mozna brac? :>

prawda jest taka że każdy głośnik gra źle w za dużej i za małej obudowie - w brew pozorom gorsza jest za mała buda - zwłaszcza przy B-R

duża buda jest zła z wielu powodów np dla tego że jest duża :lol:
mała buda to tak naprawdę dla głośnika jak filtr o wysokiej dobroci - proponuję poczytać o filtrach i wyciągnąć wnioski :)

w brew pozorom gorsza jest za mała buda - zwłaszcza przy B-R
tez dlatego ze za duza mozna zawsze pomniejszyc wzmocnieniami w srodku czy innymi dupsami, a za malej juz raczej tak prosto nie powiekszymy

Powrót