• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Coś na przód, do 400 zł.

Za Boschmann'y to ja podziekuje. Juz bardziej przekonuje mnie nasz Tonsil (Speed 1700), lecz nic jeszcze nie przesadzone, te Hertz'e (esk 165) mi po głowie chodzom. A co powiecie jeszcze na Helix'y (Blue 62 MKII)? a jest jakas roznica duza roznic miedzy kondenatorami (hertz) a zwroticami (np.Helix) tzn czy kondenstaory daja rade w poronaniu do zwrotnic.

Poczekam jeszcze troszke moze ktos cos ciekawego mi porzuci na forum i bedzie git.

a i jeszcze pytanko: duża roznica jest miedzy głosnkiami 13cm a 16cm?? (chodzi mi o efektywnosc, roznic jest bardzo odczuwalna??

A na razie to dziekuje wszystkim ktorzy mi pomogli i oczekuje na jeszcze jakies propozycje...

Życze Szampanskiej Zabawy Sylwestrowej :))

panowie, mnie bardzo cieszy przekroj pomyslow, wlasnie o to chodzi na kazdym forum chyba, tylko dobija mnie brak uzasadnienia. czy to faktycznie tak trudno napisac cos od siebie , chocby ze "podoba mi sie Signat, bo ma w logo fajny czerwony trojkat"?
a moze my po prostu nie mamy wlasnego zdania...?

podsumowujac - starajmy sie w chocby kilki slowach uzasadnic to co piszemy, tak bedzie o wiele przejzysciej i profesjonalniej...
tego zycze sobie i wam na nowy rok:)

albo zdjecia inaczej robione?

im wieksz membrane tym dzwiek bardziej basowy

tutakj malo kto ma jakies doswiadczenia z podawanymi glosnikmi, w wiekszosci sa to zasłyszane opinie albo bo maja fajny znaczek :P

Krótko i na temat.
DSK-sucho,krótko,punktowo.Bas jakiś tam jest.A raczej go nie ma.
ESK-dość podobnie z tym że po zapięciu wzmaka wzrasta wrażenie na dole pasma.Jednak to jeszcze nie to.
HSK-tu jest też dość sucho,zarówno średnica jak i góra przypomina łamanie chrustu to jednak dół okazuje sie całkiem w porządku.Nawet potrafi momentami z lekka kopnąć.Dość ładna średnica.

I dodam tylko że bardzo wiele zależy od aplikacji,wytłumienia i napędu.Jeśli idziemy górną ścieżką car audio to opinie uzyskane z forum niewiel wniosą.Ten temat jest tak indywidualny jak każde auto.Poprostu nie ma neutralnej recepty.Jedyna rada to eksperymenty.
A tonsil,dobre zestawy.
Ale do radia typu safari,nie czarujmy sie.Sam sie w to wpuściłem i szukam jelenia.Już wole dsk-a.

Cała opinia oparta o zabudowy w oplu astrze F.

rozwarzam dwie opcje

- tonsil (ze wzglewdow patriotycznych ;p)

- powerbass ( bo mi sie nazwa podoba :P:P)

a tak naprawde to juz sam nie wiem!! mam metlik w głowie!!

zabieram sie za wygluszenie drzwi i cos pomysle nad przerobkom na 16cm

pozdr i dzieki!

herdi, witam :)
Gravity Audio masz a żłobek Ci dopisali pod nickiem.. hehe..
co Cie sprowadza na to forum? wszystkich powinieneś zabrać z tąd na swoje bo tam przynajmniej mają szansę na jakąkolwiek rozsądną radę.. :)
wejdzcie na www.gae.pl !!!
a co do wyboru głośniczków..
nie sposób sie z Tobą herdi, nie zgodzić.
IMHO Rainbow SLX265 Installer będzie lepszy niż cokolwiek zaproponowane przez innch..

Co do żlobka to nie takie świat dramaty zna ;) a co do Rainbow'ów to dziękuję.

Mam jeszcze pytanie.
Ile watt trzeba dac takim 16-tkom??
Jaki mocny wzmak ma byc, ile ma miec watt (w RMS'ie oczywiscie)??
Jaka ma byc zaleznosc miedzy mocom głosnika a wzmacniaczem?

herdi, wiesz, to po prostu ma grac ladnie. a ze koszta ograniczone, to i komponenty sa jakie są. najslabszym ogniwem jest ten wzmak, ale jesli bys mogl zaproponowac jakis wzmak w tej cenie, ktory by dobrze napedzil przod i suba to bym byl bardzo wdzieczny

Powrót