Jak masz miejsce to dałbym go w 100l BR. A w TL powinien zagrać normalnie. Nie rozumiem gadania, że TL to nieodpowiednia aplikacja do małych pomieszczeń.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie rozumiem gadania, że TL to nieodpowiednia aplikacja do małych pomieszczeń.
To moze w koncu dorosniesz do tego, ze w malym pomieszczeniu bardzo niskiego basu nie zrobisz
a poza tym zainteresujesz sie nieco innymi gatunkami muzycznymi?
Ale TL to naturalna aplikacja do wykrzesania z głośników najniższego basu. Naturalna to słowo-klucz. Ty robisz 20Hz korekcją. Niektóre suby w TL "robią" 20Hz same z siebie bez korekcji. TLka może być w małym pokoju uciążliwa ze względu na gabaryty ale w dobrym miejscu TLsub zapewni piękne zejście z odpowiednim natężeniem najniższych częstotliwości.
Albo dajesz suba do kuchni - Ty masz w pokoju basu po uszy a mama w kuchni święty spokój
Powiedz to właścicielom słuchawek i systemów car-audio
A jak z częstotliwościami 20-100hz? Bo idąc tą teorią, która nie pozwoli mi odtworzyć 20-30hz w pokoju, słuchawki nie przetworzą poprawnie basu do 100hz a nawet i wyżej. 20-30hz odtwarzają ze spadkiem, więc słabiej to słyszysz. Co do odczuwania ciałem, nie wiem jak to możliwe w przypadku słuchawek
W dużym pomieszczeniu mody sa położone bardzo nisko, więc bas zyskuje na SPL kosztem większego pogłosu. W małym pomieszczeniu nie ma tak wydlużonego pogłosu w najniższych częstotliwościach, dzięki czemu najniższy bas będzie lepszej jakości. Niestety tam średnio-wysoki bas będzie miał gorszy pogłos, i do najniższego trzeba będzie większych natężeń, ale jak sie chce to nie problem Jak dla mnie i w dużym i w małym pomieszczeniu można poprawnie odtworzyć najniższy bas. http://www.hifi.pl/porady/ogolne/niskibas.php - bardzo krótkie a treściwe, warto przeczytać. | |
znana mi firmaI jest to konkretniej Xetex G-12XLS Gravity, który jest praktycznie tą samą konstrukcją co XLS 12 (również Made in Denmark), tylko robiony w Danii na specjalne zamówienie firmy Xetec.
+ panel Matronix 300w
Gdyby teoria tak dzialala w praktyce to male studia masteringowe pracowalyby na sluchawkach i w malych klitkach.
zrozumiesz na czym polega prawdziwe odtwarzanie basu.
zrobił na mnie wrażenie bardzo negatywne
którego zawrotna moc wynosiła 100W
sprawdzone przez Irka
Słuchawki działają na innej zasadzie. Te otwarte, wkłądane do uszu nie przenoszą niskich tonów, a te zamknięte tworzą komore w małzowienie usznej i przez tworzenie małego ciśnienia oddziałują bezpośrednio na membrane w uchu (czy jakoś tak).A jak z częstotliwościami 20-100hz? Bo idąc tą teorią, która nie pozwoli mi odtworzyć 20-30hz w pokoju, słuchawki nie przetworzą poprawnie basu do 100hz a nawet i wyżej.
Te otwarte, wkłądane do uszu nie przenoszą niskich tonów
te zamknięte tworzą komore w małzowienie usznej i przez tworzenie małego ciśnienia oddziałują bezpośrednio na membrane w uchu (czy jakoś tak).
Lepiej już mieć opóźnienia w niższym basie (duże pomieszczenie), niż w wyższym (małe pomieszczenie), wiec tak by nie było. Ale w mniejszym też świetnie można odtworzyć najnizszy bas, jest dynamiczniejszy i lepiej odczuwalny. Ale z tego, co widzę, nie słyszałeś nigdy niskiego basu w średnim-małym pomieszczeniu. Ja słyszałem i w 10mkw i w 30mkw i gluchy nie jestem.
To po co dawali tam trafo 300w i ogromne kondensatory filtrujące? Nie lepiej gdyby dali mostek TDA i trafo 160w jak w Irek 150? Wtedy było by 150w !
Moj drogi, to moze wybierz sie do kosciola na koncert organowy to w koncu uslyszysz czym jest bas
Doskonale ilustruje to eksperyment jaki przeprowadzili pogromcy mitow. Probowano obalic mit, ktory mowi, ze poziom cisnienia wytworzonego przez glosnik moze rozsadzic auto. http://www.youtube.com/watch?v=k8hWh9GUSBk Pewnie jakbys siedzial w srodku tego samochodu to bys uslyszal ten swoj super pneumatyczny bas wysokiej jakosci i dalej pisal bajki o super basie w malym pomieszczeniu, ale jak to juz pisalem wczesniej - nie bede dalej podejmowal tego tematu.
to bys uslyszal ten swoj super pneumatyczny bas wysokiej jakosci i dalej pisal bajki o super basie w malym pomieszczeniu
bo marketing zobił swoje
poprostu strasznie mi się nie podobał
już kilka razy o tym pisałem
Nie wystarczy odsłuch dobrego suba w 30mkw?
Ale jakies konkrety co w dźwięku Ci się nie podobało.
Marketing? Trafo ma realne 300w, kondensatory sa bardzo dużej pojemności, optymalnej pod 300w mocy. Miałem ten wzmacniacz w ręku i nie mam co do tego wątpliwości.
Więc po co mieli by oszczędzać na końcówce mocy, skoro i tak sporo kasy idzie na trafo i zasilacz? Jeśli cokolwiek miało by go ograniczyć, to jedynie końcówka mocy, na pewno nie zasilanie...