• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Coś wyżej niż Ostinato 2000 - dylematy

3way zawsze daje mozliwosc ''czystrzej'' srednicy, bo odtwarzac ja moze specjalizowany glosnik sredniotonowy. 2,5Way to tylko dodanie basu do 2Way czyli srednicy nie rusza i nadal zostaje ona ''matowa''.
3Way odeszly w zapomnienie ze wzgledu na pojawienie sie glosnikow niskotonowych o srednicy 16-18cm ktore daja zadawalajacy bas i srednice a 2Way zawsze bedzie tansze od 3Way. Projekt zwrotki do 3Way to juz jazda wyczynowa, ciezko mi to szlo na zawodowym sprzecie pomiarowum wiec na domowym jest to praktycznie niewykonalne.

A czy ktoś potrafi wskazać mi różnice tych 2 zestawów
Seas ER18RNX and 27TDFC
Seas L18 / Seas 27TBFCG
Ten drugi zestaw aluminiowy midwoofer chyba jest bardziej wytrzymały a ja mam małe dziecko, które jest bardzo ciekawe:))

ER18RNX z tego co czytałem zachowuje się w pomiarach jak aluminiowy. A mechaniczne uszkodzenie przez dziecko tego raczej niczym nie unikniesz.

Ja bym wolal papier, bo on sie wgniecie czy przerwie co mozna od bidy zakleic. Tak cienki metal peka i po glosniku.
Na AS byly kiedys Nautilusy i ktos wgniotl jedna kopolke, podobno przedstawiciel B&W mocno zbladl. Ale jakims cudem udalo sie ja wyprostowac, nie wiem jak, bo nawet na tekstylnej czy papierowej zostaje slad. No i nie wiem co to za strata, udszkodzona kopulka, kolumny wystawowe sa przeciez do zniszczenia a ich naprawa to przeciez zaden problem dla producenta.

Przed dziecmi to tylko solidna maskownica a wiec pozegnanie z audiofilska jakoscia.

I to mi pasuje. Na wiosne zbuduje ten zestawik zobacze czy bedzie lepszy niz O2k a i tak pewnie zapragne kiedyś 2, 5 drogi lub 3 i znowu się zacznie....Dzięki za podpowiedzi

To nie lepiej od razu zrobić te 2.5 drogi czy d`appolito? Szkoda dwa razy obudowę robić.

pewnie tak ale nie mam konkretnego projektu a poza tym korci mnie wypróbowanie jakiś monitorów

Mówię Jay ma mi zrobić projekt 2.5 way TMM na er18rnx+27tbfc/g lub masz gotowy MTM na stronie Jaya.

Jak będziesz miał to podrzucisz? Swoją drogą budując klony O2k zaglądałem na twoją stronkę niestety trafiłem juz w trakcie jak miałem zakupione twetery pl bo tak bym wstawił te co ty masz pozdrawiam

Strona była by zaktualizowana dawno ale brak czasu. Tweetera PL słyszałem w oryginalnych esa grał poprawnie czego nie można było powiedzieć o D27TG35-06, piach i skrzeczenie. Jak będę miał zwrotkę to dam. Przypomnij się za jakiś czas. Jay mówił, że za około 2 tygodnie zrobi zwrotnice bo teraz zajęty jest, i że mam się przypomnieć za ten czas. To zostało jeszcze z 1,5 tygodnia czekania :D

Uważam że lepiej od razu zrobić TMM lub MTM i mieć spokój na dłuższy czas jak cię stać. Zresztą dla dziecka kolumnę gorzej wywrócić jak monitor. Widziałem kiedyś u kogoś jak maskownice miał z blachy takiej fajnej z otworami, nie pamiętam gdzie to widziałem, coś ale siatka wyglądała.

MTM jest kiepski bo ciezko ustawic wysokotonowke na wysokosci uszow a charki kierunkowe w pionie sa wrecz tragiczne.

Blacha otworowana to zaden problem, otwory okragle czy kwadratowe z roznym przeswitem i rozna wielkoscia to standard produkcyjny. Daje sie to na lakier proszkowy i jest super. Tak sa robione elektrody w elektrostatach.

Powrót