Caleb napisał:
rodzaj zlacza nie ma nic wspolnego z typem danych - po jacku tez mozna przesylac sygnal cyfrowy...
dać się da, nawet możesz wtyczką i gniazdkiem 230V ze ściany, ale pokaż mi taką płytę główną, w której sygnał SPDIF wychodzi jackiem. w 99,99% wygląda to tak: (zdjęcie jest mojego autorstwa)
Yoshi_80 napisał:
amdr napisał:
jak wyjdziesz jackiem z kmpa to jedziesz po tych marnych przetwornikach o SNR 86dB (audigy ma koło 106dB), szumy i trzaski niesiesz później optyką - bezsens.
Sam przeczytaj swoj post. Piszesz o szumach i trzaskach przenoszonych optyką a teraz piszesz , że dotyczą one wyjśc analogowych, zupełny bełkot z tego wychodzi.
po polsku napisałem przecież. piszę o trzaskach przenoszonych optyką (trzaski obecne w sygnale wychodzącym z karty dźwiękowej komputera) a nie o trzaskach nabytych podczas przesyłu. nie wiem co macie tutaj trudnego do zrozumienia.
Yoshi_80 napisał:
Zresztą topic dotyczy transmisji cyfrowej wiec nie wiem o co ci chodzi z tym analogiem, po prostu wprowadziłeś niepotrzebny zamęt.
to przeczytaj pierwszy post tego tematu, później kolejny raz i kolejny aż zrozumiesz, co autor napisał.
Yoshi_80 napisał:
Sugerowanie, że tylko dobra droga karta bedzie dobrym rozwiazaniem jest bez sensu bo to nie ma wpływu na działanie cyfrowego interface który bedzie tak samo dobry na integrze jak i na wypasionym creative.
po raz kolejny kłania ci się czytanie ze zrozumieniem. zacytuję siebie, bo chyba ci umknął ten kawałek tekstu
opcja trzecia to zakup karty asus xonar dx (200zł) i masz elegancji dźwięk z niej, lepszy niż X-Fi, i wchodzisz analogiem sobie. tyle że przy 5.1 ciągniesz kilka kabli, co mi osobiście nie pasuje. no i pawel.s twierdzi, że tańsze modele ampli mają gówniane przetworniki CA, więc lepiej kupić dobrą dźwiękówkę.
tak więc nic tutaj nie piszę o wpływie karty dźwiękowej na jakość sygnału cyfrowego. co więcej, pisałem tak:
w drugiej opcji cały czas idziesz cyfrowo, bez szumów jak w analogu, i pomijając przetworniki CA karty - dużo lepsza opcja.
także sorry, ale co
ty wypisujesz? napisz mi którego fragmentu nie rozumiesz bo wydaje mi się, że jasno się wysłowiłem i nie mam pojęcia co tu może być inaczej zinterpretowane.
cały czas odnoszę się do oryginalnego tematu, a więc pytania czy lepiej wyjść analogowo z karty dźwiękowej, przekonwertować na sygnał cyfrowy optyczny i światłowodem wejść do amplitunera (z powodu braku wejścia coaxialnego), lub też wyjść z komputera wyjściem coaxial i wejśćdo ampli ponownie optykiem. stąd propozycja zakupienia taniej karty z gotowym optykiem. taniej bo karta nie ma wielkiego wpływu na jkość sygnału cyfrowego.