• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czas na SUBWOOFER - kila pytań celem nakierowania/

Podczepie się trochę pod temat żeby nie brudzić na forum nowymi tematami, potrzebuje wzmacniacza 150-200W 8R. Chciałbym zrobić go sam, jednak potrzebny mi projekt do którego byłaby płytka i jakaś wiedza na forum:-) Macie jakieś propozycje? Mam lm'a 4870, ale to będzie za mało około 120W w mostku.

A więc tak:
- obudowa przewidziana na 72L brutto (co powinno dać około 70L netto) strojenie 35Hz BR fi10/19,5

I małe pytanie - bo się już zakręciłem - pojemność brutoo/netto. Jak to rozumieć.?

WinISD wylicza nam obudowę netto czyli prostopadłościan bez niczego. Teraz dochodzi głośnik z koszem - więc należy odjąć objętość kosza.
Potem dochodzi BR i też należy odjąć objętość walca jakim jest BR, no i oczywiście poodejmować objętości wzmocnień. Wynik ten da nam objętość netto obudowy powinien być zbliżony do tego co wyliczył WinISD. Objętość obudowy brutto = to co wyliczył WinISD + dodatkowe elementy które wprowadzają dodatkową objętość.
Rozumiem że projektując obudowę musi ona być większa o te dodatkowe litry z dołożonych elementów od tego co podał WinISD?

Przepraszam że tak zawile, ale sam się już zakręciłem.

Brutto to objetosc gotowego suba, netto to powietrza wewnatrz.
WinISD nie wylicza, nie sugeruj sie tym co wyskakuje od razu po wpisaniu parametrów głośnika, sam musisz dobrać objętosc i strojenie patrzac na przebieg charakterystyki. Podana tam objetosc to netto czyli wlasnie bez niczego, objętość powietrza. Projektując obudowę najpierw myślisz jakie wzmocnienia zrobić, liczysz ich objętosć, dodajesz objętość tunelu BR i kosza glosnika (tu raczej na oko) i dodajesz do objętości netto i masz objętość wewnetrzna prostopadloscianu, obkladasz go plytami (polecam na kartce) i masz obudowę, nie musisz w ogole liczyc objetości ścianek.

PS. plyta 40x40cm o grubości 18mm ma objętość 2,88l a Ty chcialeś przyjąć 2l nacalą obudowe :)

PS. plyta 40x40cm o grubości 18mm ma objętość 2,88l a Ty chcialeś przyjąć 2l nacalą obudowe
Tego nie rozumiem :-)

Ale ogólnie o to mi właśnie chodziło, że WinISD pokazuje objętość powietrza netto.
Do tej objętości dodajemy:
- objętość BR - dla fi10cm i dł19,5 to jakieś ok 1,53L
- objętość głośnika - dla 30/120/1 to ok 2,0L - 2,5L
- objętość zastosowanych wzmocnień
Po zsumowaniu tego mamy objętość powietrza netto powiększoną o elementy które tę objętość mogły by zmniejszyć (gdybyśmy ich nie dodali)

I teraz, dodając:
- objętość płyt wykorzystanych do budowy (zależnie od rozmiaru i grubości)
Mamy wynik w postaci objętości obudowy brutto, czyli mierzonej po wymiarach zewnętrznych, ze wszystkim co w środku.

Oczywiście w założeniach moich pomijam wzmacniacz, gdyż planuję dla niego zupełnie osobną komorę.

Relacje z budowy zamieszczę najprawdopodobniej w innym wątku, w odpowiednim dziale. Dziękuję za wszystkie wskazówki.

Zgadza sie wszystko :)

Z ta plyta 40x40 chodzilo mi o to, że we wcześniejszym poście napisałeś, że 70 netto to jakies 72 brutto czyli dodałeś 2 litry na obudowe i wzmocniania. Niby scianki nie grube bo co to jest 18mm itd ale jak juz sam widzisz, taki sub ma objetosc brutto wiekszą o jakies 15 litrow niz netto ;)

ale przy obudowie 70L to 3L w ta czy ta strone niw wiele zmieni
tego i tak sie nie uslyszy wiec nie ma sie tym co tak bardzo stresowac

Czy jest jakiś inny (oprócz 2xTDA7294 by Irek) zintegrowany wzmacniacz (na jednej płytce wszystko), co jest godne polecenia.?
Chodzi o to żeby taki wzmacniacz był również przeznaczony do subwoofera dla wspomnianego głośnika 30/120/1 i zawierał w sobie wszystkie filtry, subsonic, itp?

Powrót