• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czemu tak sie dzieje??

Reakcji
0
Witam,mam problem.Niedawo dostalem wzmacniacz , podlaczylem go pod kompa wszystko fajnie gra tylko ze jak dam fest glosno to mi sie wzmacniacz wylacza,teraz sobie do tego wzmacniacza podlaczylem radiomagnetofon z cd i tez sie wylacza jak sie da fest glosno ale na pokretle to jest sopiero 2/10 mocy.Za wszystkie odpowiedzi ogromne thx :)

Re: czemu tak sie dzieje??

grzegor napisał:
Witam,mam problem.Niedawo dostalem wzmacniacz , podlaczylem go pod kompa wszystko fajnie gra tylko ze jak dam fest glosno to mi sie wzmacniacz wylacza,teraz sobie do tego wzmacniacza podlaczylem radiomagnetofon z cd i tez sie wylacza jak sie da fest glosno ale na pokretle to jest sopiero 2/10 mocy.Za wszystkie odpowiedzi ogromne thx :)

Nie no ale rozwalający opis dałeś, to nie jest forum wróżek i jasnowidzów!! podaj wiecej konkretów.

pozdrawiam!

Witam,
2/10 to faktycznie "niewiele" jak dla zadziałania ewentualnego zabezpieczenia we wzmacniaczu. Opisujesz słabo, lecz zwróć uwagę, jaką ma czułość wejście wzmacniacza, do którego podpinasz sygnał i jakiej wielkości jest to sygnał. Jeśli na przykład podajesz sygnał z cd rzędu 2[v] na wejście o czułości 100[mV] to moc nominalną wzmacniacz osiąga dużo wcześniej niż nawet ustawienie regulatora volume wzmacniacza na 50%. To tylko przykład.
Pozdrawiam, Piotr01

I zabezpieczenie termiczne. Jezeli do wzmacniacz przystosowanego do pracy z kolumnami 8 omow podlaczasz kolumny 6omow to wzmacniacz musi oddac do obciazenia (kolumn) wiecej pradu niz przy 8 omach. Jego zasilacz widac jest dosc dobrze na to przygotowany wiec szybko sie nagrzewaja rozne elementy i zaczyna dzialac zabezpieczenie termiczne.
Pozdro
Dexter

Powrót