• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czterokanałowy wzmacniacz (nie za dużej mocy) do kolumn aktywnych

Reakcji
9
Jakie polecilibyście zestawy do samodzielnego montażu do budowy czterokanałowego wzmacniacza o mocy 7-20W na kanał?

Samochodowe wzmacniacze mają wzmocnienie wynoszące 26dB co przy współczesnych źródłach dźwięku jest za duże.

Przecież masz znane kostki stereo LM4780 z regulowanym wzmocnieniem, minimalne stabilne 10x jeśli mnie pamięć nie myli.

LM4780 nie znam ale np. LM3876 przy wzmocnieniu niewiele większym od minimalnego ma spore podbicie przy górnym skraju pasma przenoszenia.

Przy wzmocnieniu 11x na LM4780 nic takiego nie zaobserwowałem. Nie mierzyłem elektrycznie, tylko akustycznie w torze tweetera.
Ale akurat w tej chwili wszystkie LM4780 mam ustawione na wzmocnienie 20x.

Widać to na sygnale prostokątnym jak i na przestrajanym sinusie.

Chyba za bardzo się przejmujesz. Oczywiście, że tak będzie blisko niestabilności.

Powrót