• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy da się coś z tego sklecić?

• Autor wątku Autor wątku Korab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.

Mam na zbyciu 4 głośniki, firmy STX model GDN 20-80-8-SC oraz GDM 14-100-8-SS.

Jako że są wakacje, mnie chce krew zalać w domu.. i zastanawiam się czy dało by się jakąś sensowną konstrukcje z tego zrobić? głównie chodzi mi o jakieś podłogówki, żeby GDN był umieszczony z boku a GDM i jakiś gwizdek na froncie.

Tych GDNów nigdzie nie spotkałem w konstrukcjach DIY wiec prosił bym o jakąś pomoc w dobraniu litrażu, długośći BR itp...

Pozdrawiam,
Korab

Nom mozesz wykonac na nich jakies podłogowce, ale trzeba bedzie do tego jakiegos wysokotonowca,np 10/200/8 pj, i zwrotke..... a co do litrazu, to odpal WinISD, i do roboty:) a tak na oko to 20- 25l strojenie 40hz. powiedzenia)

Słyszałem też, ze takie podłogowce (z boku na dole bas) trzeba też jakoś inaczej liczyć, bo tam mała odległość jest od magnesu do ścianki... czy jakoś tak.. prawda to?

na pewno musisz uwzglednic to w zwrotnicy, a objetosc obudowy liczysz tak samo.

tzn, w jaki sposób uwzględnić? jakąś inną cewkę nawinąć czy jak? wybacz, ale jestem początkujący... :wink:

Powrót